Boc: ArcelorMittal va primi de la stat gaz intern mai ieftin dacă păstrează locurile de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boc: ArcelorMittal va primi de la stat gaz intern mai ieftin dacă păstrează locurile de muncă
Boc: ArcelorMittal va primi de la stat gaz intern mai ieftin dacă păstrează locurile de muncă

Compania siderurgică ArcelorMittal va beneficia de reduceri la preţul gazului intern achiziţionat de la stat, dacă păstrează locurile de muncă, a declarat astăzi la Galaţi, premierul Emil Boc.

"Noi deja am avut mai multe runde de discuţii cu Mittal. Am adoptat şi o Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, miercuri, prin care sprijinim industria autohtonă, inclusiv industria metalurgică. Oferim posibilitatea gazului doar din producţia internă - asta înseamnă un preţ mai mic la gaz - cu o singură condiţie: menţinerea locurilor de muncă pentru angajaţii industriei autohtone", a afirmat primul-ministru, citat de NewsIn.

Emil Boc a spus că Guvernul va continua discuţiile cu agenţii economici în scopul identificării unor măsuri suplimentare de sprijinire a acestora, astfel încât angajaţii să nu aibă de suferit. "Suntem la început de drum şi mai avem multe încă de discutat, tocmai să-i sprijinim pe toţi din industrie să menţină locurile de muncă în această perioadă mai dificilă. Nu excludem posibilitatea să găsim şi alte soluţii de sprijin, soluţii care să se încadreze în regulile Uniunii Europene, din care facem parte, dar în acelaşi timp să putem oferi speranţa locului de muncă în continuare pentru români", a spus premierul, fără a nominaliza măsurile aflate pe agenda Executivului.

Deşi primul-ministru Emil Boc a spus clar că de un preţ redus la gazele din producţia internă va beneficia şi ArcelorMittal doar dacă va păstra locurile de muncă, la Galaţi compania renunţă la personal prin scheme succesive de plecări voluntare.

Astfel, din ianuarie şi până la sfârşitul lunii aprilie, din combinat au plecat aproximativ 2.000 de oameni, ademeniţi de plăţile compensatorii oferite de companie. În combinat au mai rămas 11.700 de salariaţi. Numărul de angajaţi se va reduce şi mai mult după plecarea, în următoarele săptămâni, a celor 1.400 de muncitori din Uzina CocsoChimică. Această capacitate va fi închisă în luna iunie, din cauza scăderii comenzilor şi a diminuării producţiei. După oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul gălăţean nu va mai produce cocs, această materie-primă urmând să fie importată de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

Managementul de la Galaţi a precizat că, după depăşirea crizei, ar putea fi repusă în funcţiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, însă, ridicarea unei noi baterii deoarece, într-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galaţi, o baterie de cocsificare care este oprită nu mai poate fi repornită niciodată. Ea este distrusă şi reconstruită.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având circa 300.000 de angajaţi în peste 60 de ţări. În România, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite