Bistriţenii au intrat în febra pescuitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele de profil au intrat în vârf de sezon şi vând de toate, de la viermi şi râme la blinkere şi undiţă. Conform estimărilor Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor, circa 5.000 de bistriţeni  practică acest sport.

După ce aproape două luni au avut interdicţie la pescuitul în ape colinare şi de şes, amatorii acestui sport răsuflă uşuraţi. Începând de astăzi, ei pot să-şi arunce în sfârşit undiţele la apă.
În aşteptarea redeschiderii sezonului, pescarii şi-au lustruit undiţele, şi-au mai cumpărat scule în plus, după buzunar, şi s-au aprovizionat din timp cu momeală. Magazinele de profil au de toate, de la viermi proaspeţi vânduţi la cântar, râme, larve de libelulă şi până la cele mai sofisticate undiţe şi bărci de nadă de zeci de mii de lei bucata.

Pescuitul, leac pentru stres

Alexandru Arpăştean a venit cu fiul să încerce o undiţă nouă la un magazin din zona Big, călcat doar de pescari. Lucrează la CFR, dar cu toate problemele de acolo, o zi lucrează, două nu. „Aştept demult deschiderea sezonului, stau la peşti, mai uit de necazuri. Fac aşa un fel de pescuit de pensionare”, mărturiseşte bistriţeanul.
Un altul, Ioan Căliman, a intrat să ia viermi. De 10 lei are punga aproape plină plină. „Abia am aşteptat să pot pescui în Someş. Ce altceva să facem? Stai cu un prieten, aer curat, seara nu mai e căldura aia, ce mai, o minunăţie”, îşi descrie omul experienţa pe malul râului.

Trec criza pescuind

Marian Suciu, proprietarul magazinului, dar şi preşedinte al Asociaţiei Pescarilor din judeţ, are pescuitul în sânge. Practic, el ştie dintr-o privire ce-i trebuie fiecărui client. „Să ştiţi că pescuitul nu are nicio treabă cu criza. Dimpotrivă, aş spune. Cu tot stresul ăsta din jur, oamenii se duc, aruncă undiţa şi se relaxează”, ne dă asigurări acesta.
Aşa că afacerea merge, iar el şi soţia sa Dalia de abia fac faţă solicitărilor. Şi se cumpără de toate, dar viermii sunt printre cei mai solicitaţi. „La început aveau reţineri să-i cumpere. Dar nu au miros şi sunt ieftini. Sunt de cea mai bună calitate,  doar doi producători fac în România aşa ceva, şi sunt după ultimele norme în materie”, spune Dalia Suciu.
Oricine îşi permite să se apuce de pescuit, cred soţii Suciu. Permisul vizat costă cam 30 de lei, dacă se achită direct la Trezorerie, iar unui începător fără dotare i-ar trebui un 500 de lei pentru echipamente minimale.
În schimb, pretenţioşii pot cumpăra scule de firmă. Astfel, o undiţă de concurs ajunge la 10.000 de lei, iar barca de nadă la 19.000 de lei şi chiar mai mult.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite