Bistriţenii s-au înghesuit în pieţe pentru Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru Rusalii au fost la fel ca şi cele pentru Paşte. Fructele, legumele şi carnea au fost cele mai căutate.

O nouă sărbătoare, aceeaşi poveste veche. Bistriţenii au profitat de weekendul prelungit, până luni, şi au găsit pretextul perfect să iasă la cumpărături pentru Rusalii. Destinaţia-ţintă a fost, ca întotdeauna, piaţa de legume şi fructe. Cum nu toate gospodinele au avut timp liber să ia la purecat mesele cu ardei, varză, roşii, castraveţi, cireşe şi cartofi, domnii au pornit vitejeşte la vânătoarea de ingrediente pentru sarmale, ardei umpluţi sau salată de boeuf.

Rusaliile sunt tot un fel de Paşte

În Piaţa Decebal, agitaţie mare. Bistriţenii îşi lovesc plasele între ei, vânzătorii scot periodic marfa pe mese, iar domnii se consultă la telefon cu soţiile despre lista de cumpărături pentru Rusalii. „Am luat ceapă şi roşii. Am găsit şi varză mai ieftin, undeva în spate. Mai trebuie să iau ceva?”, se aude vocea unui bărbat, tocmai în mijlocul unui rând cu ardei şi ceapă proaspătă.
La o masă distanţă, o doamnă îşi încarcă o pungă cu două căpăţâni de varză. „Iau să fac nişte sarmale de Rusalii. E sărbătoare şi vine familia în vizită”, explică pensionara de 70 de ani. Lucia Mihai nu pregăteşte sarmale. În schimb, face o porţie zdravănă de ardei umpluţi. „Rusaliile sunt ca Paştele. Trebuie să fie omul liber, să aibă ce mânca, ce bea, să se simtă bine. Mai ales că luni suntem şi liberi cu serviciul. Mai trebuie să iau numai prăjituri şi am teminat”, spune femeia în timp ce achită cele trei kilograme de ardei capia.

Cireşele, fructele preferate

Pe lista cumpărăturilor din acest sfârşit de săptămână se numără şi fructele de sezon. Campioni la vânzări au fost comercianţii care serveau cireşe. La preţuri curprinse între 3 şi 4 lei pe kilogram, lumea cumpăra cireşe cu duiumul. „Am vândut cinci kilograme unei doamne, adineaori. Alta a venit de două ori să mai ia, că au văzut că sunt gustoase”,  se laudă Ionică Pamfil, un comerciant din piaţă.

Cozi la carne

Înainte de a pleca acasă, cumpărătorii au trecut şi pe magazinele de mezeluri şi preparate din carne. O vânzătoare din chioşcul situat în spatele pieţei spune că a vândut binişor, mai ales carne tocată. „A cumpărat lumea carne tocată pentru sarmale şi ardei umpluţi. Dar şi puiul s-a vândut bine. Cei care nu fac sarmale pregătesc o salată de beouf si au gata masa de Rusalii”, asigură femeia.

Prăjitura, un dulce necesar

Nici cofetăriile nu au scăpat de îmbulzeala de cumpărători. Şi aici oamenii au venit să cumpere ceva dulce care să completeze festinul copios. „Am vândut prăjituri de azi-dimineaţă, lumea cumpără şi pentru Rusalii, aproape ca şi pentru Paşte. Dacă nu iau prăjituri, comandă un tort”, spune vânzătoarea la cofetăria din apropierea Pieţiei Decebal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite