Bistriţa s-a umplut de crizanteme şi lumânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa s-a umplut de crizanteme şi lumânări
Bistriţa s-a umplut de crizanteme şi lumânări

Oamenii îşi cumpără deja flori şi candele pentru „Luminaţie“. Deşi mai sunt câteva zile până la „Ziua Morţilor“, 1 noiembrie, oraşul s-a umplut deja de candele şi crizanteme.

Despre crizanteme se spune că sunt flori pentru morţi, de aceea oamenii se cam feresc să le cumpere, cu excepţia „Zilei Morţilor“, când le duc direct la cimitir, evitând să le păstreze în casă. Însă ghivecele sau buchetele de crizanteme de toate soiurile şi culorile sunt deja pe piaţă de câteva săptămâni, iar unii oameni le cumpără chiar şi de decor. Zilele acestea, majoritatea oamenilor au ieşit să se aprovizioneze pentru ziua de 1 noiembrie, când creştinii îşi comemorează morţii.

Cumpărătorii preferă albul

Ionel Micoţi e din Târgu-Mureş şi săptămâna aceasta s-a aprovizionat cu 2.000 de ghivece, crizanteme pentru vânzare. Ceea ce i se pare ciudat lui Ionel este că oamenii din Bistriţa evită să ţină în casă astfel de flori din superstiţie. „Spun că e floare pentru morţi. Dar stai puţin, Dumnezeu a creat flori pentru morţi şi flori pentru vii?“, spune el.
Însă, unii cumpărători adoră crizantemele şi nu au nicio superstiţie. „Nu sunt superstiţioasă. Sunt flori de toamnă. Mi-am luat şi pentru mine, dar acum le iau pentru «Luminaţie». Le iau din timp, nu sunt aşa înflorite, dar mai înfloresc până duminică. Mă duc la mormânt la soţul meu“, spune Rodica Andreica, o bistriţeancă de 69 de ani, care a ales un ghiveci de crizanteme albe. Preţurile la ghivece variază între 12 şi  25 de lei, la cele de dimensiuni mari, iar cele mici costă 3 lei. Crizantemele rezistă aproximativ o lună, fără să dea nici măcar un semn de ofilire.

Mii de lumânări vor arde duminică

O afacere de sezon este şi comerţul cu lumânări şi candele. Viorica Mathe este o comerciantă care are deja experienţă cu mărfurile de sezon. Poate fi găsită în piaţă cu mărţişoare, cadouri de 8 Martie, ornamente de Paşte şi de Crăciun. De două săptămâni a început să vândă candele şi lumânări. „De două săptămâni am început să le vindem, dar deocamdată oamenii doar se uită, se orientează. Sâmbătă şi dumincă vor cumpăra mai multe“, spune Viorica.
Cel mai bine se vând clasicele candele roşii, cu un leu. Unul dintre cumpărători, Adrian Cicedia, de 59 de ani, îşi cumpără vreo zece. „Lucrez zilele următoare după masa şi nu mai am timp să le cumpăr. O să le pun la mormintele părinţilor şi ale socrilor“, spune Adrian. Lumânările vor arde duminică pentru toţi cei care au trecut „într-o lume mai bună“ şi de care îşi amintesc rudele, apropiaţii, prietenii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite