Un altfel de ambasadori ai României, la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un altfel de ambasadori ai României, la Bistriţa
Un altfel de ambasadori ai României, la Bistriţa

Profesorii din diaspora au povestit la şcoala de vară cum predau istoria României în ţările în care locuiesc. La şcoala de vară din Bistriţa participă cadre didactice din Ungaria, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova.

Organizată până acum la Cluj, Arad, Alba Iulia şi Deva, şcoala de vară a profesorilor de istorie români se ţine anul acesta la Bistriţa. „Scopul evenimentului este de a dezvolta o punte de comunicare între românii din ţară şi cei din afara ţării. Anul acesta l-am organizat la Bistriţa. În fiecare an încercăm să valorificăm patrimoniul din mai multe părţi ale ţării”, explică Ioan Bolovan, cercetător ştiinţific la Centrul de Studii Transilvane, care este şi organizatorul întâlnirii.

„E greu să fii laş cu elevii”

Cadrele didactice, venite din Ungaria, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova au vorbit despre experienţa lor ca profesori români de istorie în diasporă. „Partea bună este că le poţi transmite elevilor din mândria ta de a fi român, din istorie, tradiţie, din ceea ce simţi, din dorinţa de a fi o parte a civilizaţiei europene. Greutăţile sunt jocurile politice ale guvernării. Dar trebuie să le spunem adevărul în istorie. Este greu să fii laş cu elevii de liceu şi să-i manipulezi”, spune Raisa Stratulat, profesor de istorie în Republica Moldova.
„Am 30 de ani de stagiu pedagogic. Predau Istoria Ucrainei şi Istoria Universală. Predau şi Istoria României, dar numai în contextul istoriei universale. N-am fost niciodată restrânşi în predare. Suntem români, populăm un teritoriu român, care din greşeală a intrat în componenţa Uniunii Sovietice ”, spune Larisa Manolachi, profesor de istorie în Ucraina.

Au văzut România doar în poze

Unii elevi români din diasporă n-au avut niciodată ocazia să viziteze România, iar alţii n-au nici măcar şansa să înveţe ceva despre istoria ei.
„Am terminat Facultatea de Istorie la Timişoara şi lucrez în Serbia de un an. Predau istoria Serbiei, dar avem şi lecţii legate de istoria României. Mulţi elevi nu au fost în România, au văzut-o doar în poze. Sunt curioşi, întreabă şi îşi doresc să vină pe aici”, spune Irina Balos, o tânără profesoară din Serbia.
„Predau istoria Ungariei  la o şcoală maghiară. Istoria României nu se predă deloc, nici măcar la şcolile române de acolo. Dar avem relaţii bune cu România şi ne străduim să le păstrăm. Această şcoală de vară este importantă pentru mine pentru că, pe lângă odihnă, pot cunoaşte oameni români din mai multe ţări şi pot învăţa mai multe despre istoria României”, spune Marta Petruşan, profesor de istorie în Ungaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite