Colectă pentru renovarea Bisericii Sfântul Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaşul de cult, declarat monument istoric, mai are nevoie de 30.000 de lei

Pentru că biserica se afla în stare avansată de degradare, preotul paroh Adrian Porei a preluat iniţiativa strângerii de fonduri pentru renovarea acesteia. Pentru ca proiectul să fie finalizat ar fi necesară suma de 30.000 de lei.
„Sunt oameni cu suflet mare care au donat bani. Am nimerit şi oameni care nu au vrut să dea. 300 de lei a fost cea mai mare sumă donată. Pentru fiecare persoană  care oferă bani se taie chitanţă. Astăzi a venit un bătrân în jur de 60 de ani şi i-am tăiat chitanţă pentru 50 de lei“. Enoriaşii înţeleg importanţa demersului iniţiat de preot. „Am dat şi eu la părinte cât am putut, că sunt bătrână şi am pensia mică. De când a venit acest preot, s-a schimbat totul.  Înainte a fost dezastru, dar acum îmi place că este curăţenie în biserică. Nu am avut niciodată un astfel de preot harnic“, a spus Marioara Mitu, de 80 de ani.

Un preot cu har şi idei


Din banii alocaţi de la Guvern reprezentanţii lăcaşului de cult construit în urmă cu aproape  200 de ani, au reuşit să refacă parţial biserica. S-a îngrădit curtea bisericii, a fost refăcută pictura din interior şi s-a montat o centrală termică. Recent au fost finalizate lucrări privind construcţia unei capele mortuare. „Preotul paroh este tânăr şi are iniţiativă. Nu exista nici curte, era totul dărăpănat. Se vede că s-a preocupat“, a spus Ioana Groza, o enoriaşă. Preotul nu dă vina pe autorităţi, deşi, potrivit legii, clădirile monument istoric ar trebui să fie renovate cu banii primăriilor de care aparţin.
Parohul speră ca în scurt timp să strângă banii necesari de la credincioşi ca să termine proiectul european. Acesta intenţionează să construiască o sală de mese pentru ceremonii religioase. „Fumul de la lumânare afectează fresca şi de aceea m-am gândit să realizez o sală de mese pentru cei care fac parastase. Sala va avea un frigider pentru păstrarea alimentelor, o bucătărie şi o cămară. Pentru asta am avea nevoie de un miliard de lei“, a spus astăzi Adrian Porei. Totodată în această vară preotul intenţionează să construiască şi o fântână arteziană şi un foişor pentru oficierea căsătoriilor în aer liber. „Trebuie să ne modernizăm şi să ne aliniem civilizaţiei europene. Va fi ceva inedit“, a încheiat părintele de la Biserica din Târgu-Jiu, care poartă hramul Sfântul Nicolae.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite