Biserica Rusă nu crede în extratereştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Religia creştină ortodoxă respinge existenţa altor forme de viaţă dotate cu intelect pe alte planete Din punctul de vedere al teologiei ortodoxe, nu există civilizaţii extraterestre.

Religia creştină ortodoxă respinge existenţa altor forme de viaţă dotate cu intelect pe alte planete

Din punctul de vedere al teologiei ortodoxe, nu există civilizaţii extraterestre. Biserica Rusă consideră că problema OZN-urilor este incompatibilă cu dogmele creştine.

Reputatul teolog rus, Alexei Osipov, a comentat declaraţiile directorului Observatorului Astronomic de la Vatican, preotul iezuit argentinian Jose Gabriel Funes, care a afirmat recent că ipoteza existenţei altor planete locuite nu poate fi exclusă.

"Credinţa în Dumnezeu este compatibilă cu credinţa în existenţa extratereştrilor", subliniase astronomul papei. Osipov, profesor al Academiei Teologice din Moscova, a precizat că religia creştină ortodoxă "respinge existenţa civilizaţiilor extraterestre dotate cu intelect şi capabile să creeze"

Teologul rus a arătat că această poziţie a clerului ortodox se datorează faptului că atât Noul Testament, cât şi numeroşii sfinţi ai bisericilor creştine nu vorbesc de posibile forme de viaţă extraterestră.

Subiectul nu a făcut obiectul unor studii

În plus, astronomia modernă, care a pătruns tot mai adânc în Univers, "nu a găsit nicio planetă cu forme de viaţă precum cele de pe Terra". "Din această cauză, avem toate motivele pentru a nega existenţa unor civilizaţii extraterestre dotate cu intelect", a mai spus Osipov, cu toate că a recunoscut că Biserica Ortodoxă Rusă nu a studiat niciodată subiectul pentru a formula o poziţie oficială.

Teologul a adăugat că fenomenele necunoscute, a căror existenţă a fost revelată de o serie de teologi preocupaţi de problema civilizaţiilor extraterestre, au caracter astronomic, nu spiritual.

În teologia ortodoxă, numai călugărul Serafim Rose (1934-1982) a admis existenţa unor spirite care înconjoară Terra şi pot influenţa viaţa unor oameni şi procesele vitale, a spus Osipov, precizând că monahul "a arătat că acestea nu pot fi considerate spirite sfinte, adică <<îngeri>> , ci sunt ceea ce în limbaj ecleziastic se cheamă <> ".

BOR: "Nu avem ce comenta"

Biserica Ortodoxă Română nu doreşte, deocamdată, să comenteze pe tema existenţei altor forme de viaţă în Univers. "Nu avem ce comenta deocamdată. Este credinţa personală a teologului argentinian. Fiecare are dreptul la opinie", a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR.

El a precizat că Biserica nu respinge dezbaterile pe tema în cauză, fiind întocmite chiar unele studii de specialitate, însă afirmaţiile teologului argentinian nu au nicio legătură cu concluziile desprinse de către cercetătorii ortodocşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite