Biserica Ortodoxă Română vrea proprietate asupra posesiunilor confiscate de la catolici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Ortodoxă Română vrea proprietate asupra posesiunilor confiscate de la catolici
Biserica Ortodoxă Română vrea proprietate asupra posesiunilor confiscate de la catolici

Criza politică şi economică din ţară au declanşat tensiuni şi de natură religioasă. Potrivit site-ului catholic.net Biserica Ortodoxă Română încearcă să obţină dreptul de proprietate permanent asupra proprietăţilor confiscate de regimul comunist, în 1948, de la minoritatea catolică.

Minoritatea catolică ameninţată este Biserica Română Greco-Catolică, una dintre bisericile de rit oriental unite cu Roma.

Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, scrie sursa citată, Biserica ortodoxă a considerat că este momentul potrivit pentru a negocia cu politicienii sprijinul de care are nevoie, în schimbul voturilor asigurate de credincioşii ortodocşi, iar un senator şi un deputat au susţinut discursuri defăimătoare la adresa minorităţii greco-catolice, în parlament.

La 29 septembrie, Biserica Ortodoxă Română, grupul religios majoritar din ţară, a dat publicităţii o declaraţie în care îşi menţine intenţia de a face lobby pentru o lege care ar rezolva, în mod incorect, notează sursa, disputele pe tema proprietăţilor cu Biserica Greco-Catolică. Patriarhia ortodoxă a propus ca proprietăţile greco-catolice să fie împărţite între cele două biserici "pe baza actualului număr de credincioşi pe care îl are fiecare cult în cadrul comunităţii locale".

Biserica greco-catolică a replicat, pe 5 octombrie, spunând că declaraţia Patriarhiei ortodoxe "incită la ură religioasă şi susţine procesul de purificare culturală şi religioasă, cu care minoritatea greco-catolică se confruntă în România".

"Numărul actual de credincioşi, la care Patriarhia Ortodoxă se referă în declaraţie, este rezultatul a 40 de ani de persecutare comunistă împotriva Bisericii Greco-Catolice din România. Această perioadă a fost urmată de alţi 20 de ani în care comunitatea greco-catolică s-a confruntat cu un proces de epurare culturală şi religioasă în România", a explicat Biserica greco-catolică.

În 1948, regimul comunist a declarat Biserica greco-catolică în afara legii şi a confiscat toate proprietăţile acesteia, cedându-le pe cele mai multe dintre ele Bisericii ortodoxe. Regimul comunist i-a forţat apoi pe cei 1,5 milioane de greco-catolici să se alăture Bisericii ortodoxe, iar cei care au refuzat au fost arestaţi şi persecutaţi. Biserica greco-catolică a fost singura scoasă în afara legii de regimul comunist, menţionează sursa.

După căderea regimului comunist, în 1989, Biserica greco-catolică a încercat să-şi redobândească proprietăţile prin intermediul dialogului, dar Biserica Ortodoxă a refuzat restituirea acestora. Şi în alte cazuri, Patriarhia ortodoxă a optat pentru distrugerea sau demolarea acestor biserici, decât să le returneze greco-catolicilor, mai scrie catholica.net.

Chiar dacă Biserica greco-catolică doreşte restituirea proprietăţilor sale, din 1989 a fost deschisă faţă de o soluţie practică, care ar permite comunităţilor ortodoxe să folosească spaţiile lăcaşelor de cult restituite, dacă ortodocşii nu au spaţiu de rugăciune.

Potrivit sursei citate, în vestul Europei, Patriarhia ortodoxă pune la dispoziţ ia comunităţilor ortodoxe române bisericile sale, dacă acestea nu au spaţiu de rugăciune. Cu toate acestea, Patriarhia ortodoxă respinge această propunere creştină în România.

Deoarece Biserica ortodoxă refuză să înapoieze proprietăţile greco-catolice, Biserica greco-catolică a fost obligată să apeleze la instanţă pentru a-şi redobândi proprietăţile. În prezent, greco-catolicii trebuie să-şi organizeze seriviciile religioase (liturghii, botezuri, nunţi) pe stradă, în garaje, în locuinţe private şi în alte locuri cu totul neadecvate.

Cu prilejul aderării la Uniunea Europeană în 2007
, Biserica greco-catolică a început să recâştige câteva din proprietăţi la nivelul instanţelor de judecată, fapt care a reprezentat un indiciu că România se îndrepta spre un sistem judiciar funcţional. Biserica Română greco-catolică a oferit cele câteva lăcaşuri de cult restituite comunităţilor religioase, pentru ca acestea să-şi poată desfăşura activitatea dacă nu dispun de niciun spaţiu adecvat.

Principiul "majoritatea decide"

În 2007, în Parlamentul României a fost introdus un proiect de lege care ar face ca proprietăţile greco-catolice să ajungă la Biserica Ortodoxă, actul normativ având la bază principiul "majoritatea decide". În ciuda protestelor naţionale şi internaţionale din partea comunităţii catolice, dar şi a unei întâlniri între Papă şi primul-ministru român, pe 16 septembrie, proiectul de lege amintit nu a fost retras din Parlament, menţionează sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite