Birocraţia ameninţă asistenţa fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii arădeni încă nu au contracte pe 2009 cu CJAS

Specialiştii îşi decontează banii pe bază de acte adiţionale vechi, iar reprezentanţii Casei susţin că încă nu au normele de aplicare a legii.

Cu toate că suntem deja în martie, prestatorii de servicii medicale funcţionează în baza actelor adiţionale la contractele încheiate anul trecut cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). „Hotărârea de Guvern cu contractul cadru pentru acest an a apărut, dar încă nu avem normele metodologice”, a explicat purtătorul de cuvânt al CJAS Arad, Bianca Găicean. Aceasta a mai spus că nu este o problemă gravă, deoarece încă de la începutul anului, Casa de Asigurări de Sănătate a realizat acte adiţionale la contractele existente, astfel că serviciile medicale sunt oferite în continuare pacienţilor.
„În momentul în care vom primi comunicarea de la minister privind aprobarea normelor metodologice, vom trece la încheierea contractelor pentru anul în curs, mai ales că bugetul îl avem deja stabilit”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Contractele de anul trecut, încă valabile
Anul trecut, CJAS Arad a avut 743 de astfel de contracte cu medici şi laboratoare din Arad, iar 740 dintre aceştia au semnat şi actele adiţionale. „Nu au mai încheiat acte adiţionale trei cabinete de medicină dentară, probabil nemaidorind să lucreze cu noi”, a explicat Bianca Găicean.

La momentul actual, Casa de Asigurări are, pe bază de acte adiţionale, sute de contracte în derulare,  printre care 263 cu medici de familie, 121 pentru asistenţă medicală de specialitate, 24 pentru specializări paraclinice (laboratoare) şi cinci pentru laboratoarele din spitale, 141 pentru medicină dentară, 95 cu farmacii şi 66 cu furnizori de dispozitive medicale.

Bolnavii vor mai multe servicii gratuite

Bianca Găicean a sublinit că aceste întârzieri nu vor perturba sub nicio formă asigurarea serviciilor medicale decontate de către CJAS.  Arădenii care suferă de afecţiuni cronice susţin că ar trebuie să se lărgească gama de servicii decontate de Casa de Asigurări pentru că mulţi dintre ei sunt pensionari şi au venituri mici. „Trebuie să ne programăm din timp ca să fim siguri că ne facem analizele pe gratis. Sunt cereri foarte mai la laboratoarele de analize, unde abia dacă mai găseşti loc la începutul lunii“, a declarat Mărioara Gabor.

Ce primesc pacienţii
Pe baza biletelor de trimitere eliberate de medicul de familie, asiguraţii beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale de specialitate în ambulatoriu, cu excepţia urgenţelor şi a afecţiunilor confirmate. Pachetul de bază, de care beneficiază persoanele asigurate şi copiii de până la 18 ani, include îngrijirea în spital pentru boala care necesită internare sau spitalizare de zi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite