Birocraţia pune piedici adopţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Birocraţia pune piedici adopţiilor
Birocraţia pune piedici adopţiilor

În acest an, doar trei copii abandonaţi de părinţi şi-au găsit un cămin. În Maramureş, adopţia unui copil necesită aproape 14 luni, plus un proces greoi, fapte ce determină foarte des familiile interesate să renunţe la ideea de a lua un micuţ acasă.

Cu această problemă nu se confruntă doar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, ci toate structurile de acest gen din România. În Maramureş, în anul 2008, doar 13 copii au fost adoptaţi, chiar dacă 36 de familii şi-au prezentat interesul de a lua un copil în adopţie. În acest an au fost adoptaţi doar trei copii şi au fost înregistrate 25 de cereri din partea familiilor.
 
La nivel naţional, judeţul Maramureş se clasează undeva la mijloc respectând media anuală de adopţie, dar se încearcă prin orice mijloace îmbunătăţirea acestui segment. „În ceea ce priveşte Maramureşul, din punctul meu de vedere, DGASPC este în plină schimbare având un potenţial uriaş”, a declarat Bogdan Panait, secretar de stat.

Timpul necesar adopţiei se va reduce la jumătate

Numărul mic de copii adoptaţi se datorează şi legislaţiei considerate greoaie de oamenii implicaţi în această activitate. „Legislaţia este foarte clară în ceea ce priveşte procedeul de adopţie, însă procesul este foarte greoi, fapt care, de multe ori, împiedică familiile să se mai implice. Încercăm modificarea legislaţiei, astfel încât până la sfârşitul anului, să uşurăm procedeul de adopţie”, a spus Bogdan Panait.

Prin modificarea legii se încearcă reducerea timpului necesar definitivării adopţiei, instruirea familiilor ce urmează să ia un copil în adopţie, dar şi o bună informare a ceea ce va urma după finalizarea adopţiei. „Este adevărat că, la această oră timpul necesar de adoptare a unui copil este undeva la un an şi două luni. Prin modificarea legislaţiei vom încerca să reducem acest interval la şase luni în cazul copiilor mici, dar se vor face aceleaşi etape de verificare a famililor”, a mai precizat secretarul de stat.
 
Multe familii pornesc din start cu o idee greşită crezând că merg la birourile de adopţie, îşi aleg copilul şi îl pot duce pe loc acasă. Adopţia nu o poate face oricine, cei care îşi doresc acest lucru fiind verificaţi pe plan financiar, dar şi „luaţi la puricat” în ceea ce priveşte nivelul de siguranţă pe care viitorii părinţi pot să-l ofere copilului. „Ne dorim foarte mult ca familiile să devină adoptibile, însă cel mai important lucru este să reuşim să formăm compatibilitatea dintre copil şi noua familie” a declarat Nicolae Boitor, director DGASPC Maramureş.

Lobby pentru familiile care vor să adopte

Pe lângă modificarea timpului necesar adopţiei, se va încerca şi ajutarea famililor care decid să adopte un copil. „Vom încerca, de asemenea, să facem lobby pentru familiile care decid să adopte un copil. Vrem să le uşurăm cât se poate de mult munca”, a subliniat secretarul de stat. Acesta mai arată că, prin noua legislaţie, se va încerca şi o mai bună pregătire a personalului, dar şi căutarea de resurse financiare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite