Bijuterii arhitecturale, distruse de nepăsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două clădiri reprezentative pentru Petroşani au fost abandonate de autorităţi, una fiind demolată, iar cealaltă ajungând depozit. Cazinoul Muncitoresc şi Baia Publică din Petroşani, declarate monumente istorice, ar fi împlinit pe 3 noiembrie 83 de ani de existenţă.

Aflată în Colonia de jos a Petroşaniului, clădirea fostului Cazinou Muncitoresc a fost inaugurată în 1925, având în dotare o sală de spectacole, o bibliotecă cu 1.400 de volume şi un restaurant.

Acum, imobilul a fost retrocedat, iar noii proprietari au vândut clădirea, care a devenit depozit de marfă pentru o societate locală. Autorităţile spun că nu au ce să le reproşeze proprietarilor, pentru că forma exterioară nu a fost alterată.

În timp ce clădirea fostului cazinou rezistă încă peste timp, cea a fostei băi comunale a dispărut. Amplasată vizavi de cazinou, în acelaşi parc, Baia Publică avea duşuri, baie de aburi, baie de aer fierbinte, hidroterapie, terase de odihnă.  Clădirea, care în acest an ar fi împlini 83 de ani, a dispărut încet-încet, fiind furat tot ceea ce reprezenta o cât de mică valoare.

Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de fostele locuri de promenadă. „Baia era nemaipomenită, loc de promenadă. Păcat că azi Colonia şi-a pierdut istoria, că de fapt de aici s-a născut Petroşaniul”, spune Dan Gheorghe, 54 de ani, din Petroşani.

 Între timp, reprezentanţii Direcţiei de Cultură au început demersurile pentru declasificarea de la rang de monument istoric a întregului cartier Colonie. Investiţiile în cele două clădiri s-au ridicat la peste 28 de milioane de lei, aproximativ 150 de milioane de euro, în prezent).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite