Bihorenii neglijează afecţiunile somnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bihorenii neglijează afecţiunile somnului
Bihorenii neglijează afecţiunile somnului

Doar opt persoane profită lunar de existenţa laboratorului de somnolgie din judeţ. În Oradea există unul din cele 11 laboratoare de somnologie din ţară. Bihorenii se adresează însă medicului pentru afecţiunile somnului doar când sunt grav bolnavi.

 La laboratorul de somnologie al Spitalului de Pneumoftiziologie se efectuează lunar şase-opt investigaţii. „Majoritatea celor care apelează la laborator au găsit informaţii despre afecţiunea lor în media sau pe internet şi şi-au recunoscut problema”, spune doctoral Lavinia Davidescu.
80% dintre cazurile investigate sunt diagnosticate cu afecţiuni ale somnului datorită problemelor respiratorii. „Pacientul este supus unei investigaţii, somnografie sau polisomnografie. Pe durata somnului i se măsoară frecvenţa respiratorie, sforăitul, frecvenţa cardiacă, saturaţia de oxigen, mişcările toracelului şi ale membrelor”, explică specialistul.

Apneea obstructivă, cea mai gravă boală

Pe baza arhitecturii somnului obţinută se recomandă tratamentul necesar sau pacientul este îndrumat spre alte specialităţi medicale. „20% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi cu afecţiuni psihologice. Aceştia suferă de insomnie şi sunt îndrumaţi spre psiholog”, precizează doctoru l Davidescu. Cea mai severă afecţiune a somnului este sindromul de apnee obstructivă.
Este frecventă la bărbaţi adulţi, supraponderali, care au de obicei şi afecţiuni cardiace sau metabolice. În timpul somnului, acestora li se opreşte respiraţia, riscând să moară sufocaţi. „Cinci apnee pe oră se încadrează în limitele normale. Din păcate, pacienţii vin la noi cu forme foarte severe, când se înregistrează peste 30 de opriri ale respiraţiei pe oră, în timpul somnului”, spune doctorul din experienţă.

Soluţii pentru ameliorarea somnului

O altă afecţiune frecvent întâlnită în timpul somnului este sindromul de rezistenţă a căilor respiratorii, cunoscut popular ca sforăit, în timpul căruia se produc opriri minore ale respiraţiei. Sindomul de rezistenţă a căilor respiratorii se tratează în general cu ajutorul chirurgiei ORL, trebuind îndepărtaţi polipi, amigdale sau alte probleme. Tratamentul pentru apnee este foarte costisitor, doar un număr mic dintre pacienţii diagnosticaţi şi-l permit.
„Pentru ameliorarea sau vindecarea apneei, pacientul trebuie să utilizeze în timpul somnului un dispozitiv medical care împiedică închiderea totală a căilor respiratorii în poziţia orizontală. Acesta costă între 800 şi 1.000 de euro”, spune Lavinia Davidescu. Dispozitivul nu este subvenţionat de Ministerul Sănătăţii sau de Casa Asigurărilor de Sănătate.

Cu somnul nu este de glumit

Un somn cu probleme este un somn ineficient. „Persoanele care au afecţiuni ale somnului cu implicaţii respiratorii sunt obosite mereu. Creierul lor nu este bine oxigenat, nu mai au randament la locul de muncă, adorm în picioare şi chiar la volan. 25% din accidentele de circulaţie din Germania se produc din cauza aceasta”, precizează doctoral Davidescu.
În România există 11 laboratoare de somnologie, dar specialitatea nu este recunoscută în nomenclatorul specializărilor, iar curricula de competenţe încă nu este aprobată. Dacă se trece de acest hop, pacienţii cu afecţiuni ale somnului vor putea beneficia de subvenţionarea parţială sau totală a dispozitivului medical necesar pentru a nu se sufoca în somn.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite