Bicicliştii, rătăciţi printre maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii moldoveni nu se grăbesc să amenajeze piste speciale Cicliştii fac slalom prin traficul supraaglomerat ori ocupă trotuarele. Într-un singur oraş există pistă specială.

Edilii moldoveni nu se grăbesc să amenajeze piste speciale

Cicliştii fac slalom prin traficul supraaglomerat ori ocupă trotuarele. Într-un singur oraş există pistă specială.

Statisticile Poliţiei spun că bicicliştii se află pe locul 12 într-un "Top 20" al cauzelor accidentelor din trafic.
Rata mortalităţii este extrem de crescută. Cele 17 accidente rutiere înregistrate în ultimii trei ani în scriptele Poliţiei Rutiere din Iaşi s-au soldat cu opt morţi şi 19 răniţi.

Soluţii, doar pe hârtie

"Delimitarea unor piste pentru biciclişti ar fi o soluţie foarte bună, pentru că am putea să le facem loc acolo şi celor cu mopede, conform legii", spune Cristian Mândru, purtător de cuvânt al Poliţiei Rutiere Iaşi şi membru al comisiei de circulaţie din cadrul Consiliului Local. La Iaşi există doar o pistă pentru agrement, de 400 de metri lungime, pe Bulevardul Socola. "La ce mă poate ajuta?

Cam din orice direcţie trebuie să înfrunt traficul până acolo şi, după aceea, să mă întorc înapoi acasă tot prin trafic?", comentează Radu Alexandru, ciclist ieşean.

Responsabilii Primăriei au în plan un traseu profesionist pentru biciclişti, în valoare de 4,9 milioane de euro. Acesta ar trebui să facă legătura între campusul Tudor Vladimirescu şi Copou. Finanţarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene, contribuţia Primăriei fiind de 10%.

Scuza autorităţilor: străzi înguste

Suceava, oraş cu peste 100.000 de locuitori, nu are nicio pistă pentru biciclişti. Edilii motivează că străzile sunt înguste. "Acolo unde trotuarele sunt mai late luăm în calcul varianta de a delimita piste pentru biciclişti şi spaţiu pietonal", declară primarul Ion Lungu.

Biciliştii băcăuani au parte deocamdată doar de promisiuni, deşi în campania electorală mai mulţi politicieni s-au declarat ciclişti pasionaţi. "Se poartă discuţii pentru identificarea străzilor care permit amplasarea unor piste de biciclete. Actuala infrastructură nu permite amplasarea pistelor, dar străzile noi vor avea astfel de trasee", spune Mihaela Grosu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Autorităţile din Botoşani spun că încă nu au găsit soluţii la traficul aglomerat şi criza locurilor de parcare, motiv pentru care nu se pune problema amenajării de piste pentru ciclişti.

Sondaje la Piatra Neamţ

Locuitorii din Piatra Neamţ vor fi consultaţi în legătură cu utilitatea amenajării de trasee pentru ciclişti. "Vor fi efectuate sondaje, iar în cazul în care se va vedea că sunt solicitări, se vor căuta finanţări şi le vom realiza", promite Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Consiliul Judeţean a făcut un proiect pentru realizarea unei piste de 12,7 kilometri. Aceasta va lega oraşul Roznov, prin comuna Dobreni, de comuna Girov. Valoarea lucrării este de 7,8 milioane de euro. (Au contribuit: Sandrinio Neagu, Mircea Merticariu, Alex Nechita)

Accidente cu biciclişti sunt în fiecare săptămână. Cine îşi asumă mâinile rupte, spitalizarea etc? Nu primăria, cu siguranţă!
Dan Gafiţeanu,
biciclist

Trasee paralele cu bulevardul

Şi autorităţile din Focşani promit piste pentru biclişti, o dată cu reabilitarea străzilor din oraş. "Încercăm să facem piste pentru biciclişti pe toate bulevardele din oraş, acolo unde lăţimea trotuarului ne permite", spune primarul Decebal Bacinschi. Reţeaua de străzi a Focşaniului a intrat într-un amplu proces de reabilitare, care costă 50 de milioane de lei. Suma este asigurată dintr-un împrumut contractat de municipalitate, acesta urmând să fie returnat în 20 de ani. (Mihai Boicu)

Au făcut zeci de petiţii on-line

Un ieşean încearcă, de mai bine de un an, să sensibilizeze Primăria în problema pistelor pentru biciclişti. Dan Gafiţeanu, de 27 de ani, a postat petiţii atât pe site-ul domnuleprimar.ro, cât şi pe cel al Ministerului Mediului. Ulterior, alte câteva zeci de ieşeni au îmbrăţişat ideea. Reacţia edililor i-a dezamăgit. "Răspunsul primarului a fost cât se poate de evaziv şi lipsit de interes. Soluţii pentru amenajarea acestor piste sunt, lipseşte doar puţin cap", ne-a declarat Dan Gafiţeanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite