Cluj: Bicicliştii clujeni vor urca Calea Turzii cu autobuzul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cluj: Bicicliştii clujeni vor urca Calea Turzii cu autobuzul
 Cluj: Bicicliştii clujeni vor urca Calea Turzii cu autobuzul

Municipalitatea a elaborat un plan prin care bicicliştii vor avea trasee speciale ce vor face legătura între centru, cartiere, cămine studenţeşti şi zone de agrement.

UPDATE
Primăria Cluj-Napoca va accesa un proiect european în valoare de 1,2 milioane de euro, care prevede, printre altele, şi achiziţionarea de biciclete care vor putea fi închiriate de clujeni pentru deplasarea în municipiu, dar şi în comunele limitrofe, potrivit MEDIAFAX.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre 140 de biciclete.

"Pe Axa 1 din Programul Operaţional Regional, care priveşte zona metropolitană, lucrăm la un proiect de 1,2 milioane de euro pentru un număr de 140 de biciclete de închiriat, şi a crea, astfel, o legătură cu comunele limitrofe din zona metropolitană. Clujenii vor putea închiria biciclete cu care se pot deplasa, iar acestea vor fi lăsate în standuri speciale, activate prin cartele magnetice", a spus Apostu.

Potrivit acestuia, bicicletele vor putea fi lăsate oriunde vor exista astfel de standuri speciale, inclusiv în zona centrelor comerciale şi de petrecere a timpului liber.

"Circulaţia cu bicicleta reprezintă o variantă, o alternativă la circulaţia auto din municipiu", a adăugat Sorin Apostu.

Primăria a finalizat şi harta pentru biciclişti, care cuprinde trasee de peste 40 de kilometri, majoritatea marcate. Harta a fost realizată în colaborare cu Clubul de Cicloturism Napoca.


Clujenii care circulă pe biciclete vor avea o viaţă mai uşoară atunci când doresc să urce pe Calea Turzii. Experimental, primăria Cluj-Napoca a decis ca un autobuz RATUC, care circulă spre cartierul Zorilor, să fie echipat cu un suport pentru biciclete. Acesta se va amplasa în partea din faţă a autobuzului, astfel încât să fie o alternativă la urcarea pe Calea Turzii pentru biciclişti.

De asemenea, municipalitatea a aprobat în sedinţa comisiei tehnice de sistematizare a circulaţiei o serie de propuneri pentru implementarea mai multor trasee ciclourbane. Bicicliştii vor putea circula, astfel, pe banda rezervată RATUC de pe strada Memorandumului şi Bulevardul 21 Decembrie. De asemenea, vor fi realizate piste de biciclişti cu dublu sens pe străzile cu sens unic de circulaţie. O altă măsură ce va fi luată se referă la retragerea benzii de oprire a autovehiculelor la intersecţiile semaforizate cu 2,5 metri, astfel încât să se asigure un spaţiu de stocare pentru biciclişti.

Propunerile prezentate sunt cu titlu provizoriu, şi au ca scop realizarea legăturilor între centru cu puncte de interes: cartiere, cămine studenţeşti, spaţii comerciale sau zone de agreement.

La elaborarea proiectului au contribuit Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism “Napoca”, Geza Groller, organizatorul marşului lunar al bicicliştilor în Cluj-Napoca, şi Andrei Cosmovici, susţinător al mersului pe bicicletă.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite