Neamţul şi Harghita vor Cheile Bicazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii celor două judeţe s-au întâlnit, ieri, în staţiunea Lacul Roşu pentru a stabili hotarele.„Graniţa“ dintre Ardeal şi Moldova a fost stabilită în urmă cu 40 de ani, de-a lungul pârâului Cupaş, afluent al Bicazului, dar autorităţile încă nu ştiu unde să plaseze indicatoarele rutiere.

Delegaţia de la Neamţ a venit la întâlnirea cu autorităţile din Harghita „blindată“ cu documente şi hărţi pe care le-a pus în faţa partenerilor de discuţie.

„Dorim să montăm la limita de judeţ un panou de prezentare turistică pentru cei care vizitează ţinutul Neamţului. Cred că e civilizat, ca între vecini, să ne informăm despre aceste intenţii”, şi-a motivat demersul preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu.

Acesta vrea să amplaseze panoul la confluenţa pârâului Cupaş cu Bicazul.

Un dialog înfierbântat

Omologul său, Borboly Csaba, a avut obiecţii. „Cei de la Primăria Gheorgheni nu ar fi de acord cu acest hotar”, a intervenit Borboly, care a cerut o nouă comisie mixtă de la cele două Prefecturi şi de la Cadastru care să stabilească unde este limita dintre judeţe.

„O astfel de comisie nu poate hotărî peste prevederile legii în vigoare. De săptămâna viitoare vom începe amplasarea panoului şi n-au decât să conteste cei de la Gheorgheni!”, a spus răspicat Vasile Pruteanu. „O să punem şi noi atunci un panou unde ştim noi că e limita”, a replicat imediat preşedintele CJ Harghita.

Răgaz de o lună

După discuţii fără rezultat, cei doi oficiali au căzut de acord ca, la 5 august, să se întrunească comisia formată din reprezentanţii Oficiului de Cadastru. „Nu ne cramponăm de o anumită situaţie pentru că suntem vecini. La 6 august vom monta însă panoul”, a concluzionat la finalul discuţiilor preşedintele CJ Neamţ. Între timp, oficialii harghiteni s-au scuzat că nu au venit documentaţi pentru o discuţie pe tema hotarului, ci pentru proiecte de dezvoltare în parteneriat cu judeţul Neamţ.

Ce spune Legea 2/1968

Hotarul dintre cele două judeţe a fost fixat prin Legea 2/1968. Aceasta a eliminat Regiunea Autonomă Maghiară, pe care a înlocuit-o cu judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

„Conform acestui act, limita între judeţele Neamţ şi Harghita este marcată natural, la confluenţa pârâului Cupaş cu pârâul Bicaz, între Cheile Bicazului şi Lacul Roşu”, a precizat Simion Stâncel, preşedintele Oficiului de Cadastru Neamţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite