Bibliotecile ieşene nu au bani să înlocuiască "operele" bolşevice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la editurile "Casa Rusă" şi "Politica".Literatura sovietică, ce promova colectivizarea şi condamna atitudinea reacţionară a ţăranilor care nu intrau în colhoz, este bine reprezentată.

la editurile "Casa Rusă" şi "Politica".
Literatura sovietică, ce promova colectivizarea şi condamna atitudinea reacţionară a ţăranilor care nu intrau în colhoz, este bine reprezentată. Cunoscutul roman proletcultist "Pământ desţelenit", al lui Mihail Solohov, se află la loc de cinste în biblioteci, fiecare instituţie având câteva exemplare. Volumele vechi şi jerpelite de la "Cartea Rusă" îndoaie rafturile pline de praf. Nu lipsesc nici marii poeţi, precum Maiakovski şi Esenin, prezenţi însă cu volume de versuri laudative la adresa măreţei Uniuni Sovietice şi chiar a ziarului "Komsomolskaia Pravda". "Nu le-am dat la casare şi le păstrăm la raft. Mai cere, din când în când, câte un volum de-al lui Lenin, dar nu prea vin mulţi la bibliotecă. De-abia dacă mai intră copiii, şi ei trimişi de profesori", a declarat Camelia Năstase, bibliotecar în localitatea Dobrovăţ.

"Bestselleruri" de acum 50 de ani, semnate de Lenin şi Stalin
Felix Dzerjinski, fondatorul poliţiei politice a regimului sovietic CEKA, ar fi fost mândru de succesul scrierilor sale. La bibliotecile din Stolniceni-Prăjescu şi Dobrovăţ, "operele" acestuia stau la vedere. "O să facem un fond aparte, şi le mutăm puţin mai în spate. Sunt multe astfel de volume", a spus Liliana Ungureanu, de la biblioteca din Stolniceni-Prăjescu. "Banii pentru achiziţii de carte, alocaţi de consiliile locale, sunt puţini", a motivat Elena Leonte, şefa Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi", situaţia descrisă. "Oricum, reţeaua de biblioteci rurale din Iaşi este printre cele mai bune din ţară", a mai spus Leonte. În lipsa banilor pentru cumpărarea de cărţi, volumele lui Lenin şi Stalin îşi aşteaptă încă cititorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite