Biblioteca "Gh. Asachi", obligată să se mute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Culturii din Iaşi intră în renovare pentru trei ani

bibliotecii, atrage atenţia că nu doreşte doar depozitarea cărţilor în alte spaţii, ci şi continuarea activităţii.
Biblioteca "Gh. Asachi" din Iaşi este una dintre cele mai importante din România. Biblioteca este găzduită într-o aripă a Palatului Culturii care are 365 de camere. Biblioteca, cu cele peste 600.000 de cărţi, mai adăposteşte un centru de informare comunitară, dar şi o minibibliotecă americană. În acelaşi timp, instituţia dispune de 3.000 de volume de patrimoniu naţional şi peste 700 de exemplare de carte veche. "Deşi achiziţia de carte nu a reprezentat o prioritate pentru autorităţi, fondul de carte de la noi încearcă să răspundă tuturor cererilor. Tinerii, dar şi cei mai în vârstă, care vin să împrumute cărţi, stau la coadă. Este un flux permanent de carte. Anual, sunt aproximativ 800.000 de împrumuturi", a declarat Elena Leonte, directorul bibliotecii. Recent, şeful Direcţiei pentru cultură şi patrimoniu, Vasile Munteanu, anunţa că au fost primite fonduri pentru renovarea palatului. Lucrările vor începe în vară, şi, timp de trei ani, în palat nu va mai funcţiona nicio instituţie. Vestea renovării Palatului Culturii, aşteptată de ani buni de şefii judeţului, nu reprezintă însă motiv de bucurie pentru Elena Leonte. "Nu pot să dorm noaptea la gândul că nu ştiu ce vom face, unde ne vom muta? Trebuie găsite spaţii pentru ca bibliotecarii să-şi continue activitatea, pentru a continua împrumutul de carte. Am trimis şi un memoriu Consiliului Judeţean, dar nu am primit niciun răspus. Nu ştiu..."

Bibliotecarii se tem că, după mutare, îşi vor pierde cititorii
În încercarea de a găsi spaţii adecvate pentru bibliotecă, Elena Leonte a luat legătura atât cu autorităţile judeţene, cât şi cu cele locale. "Se vor înfiinţa centrele de cartier. Am propus şefilor primăriei să fie realizate minibiblioteci de cartier, care să preia o mică parte din fondul nostru", a declarat Leonte. Bibliotecile din cartiere deja existente par să reprezinte însă cea mai bună soluţie pentru şefii instituţiei. "În municipiu sunt opt biblioteci. O posibilitate ar fi să creştem fondul de carte al acestor filiale. Am solicitat municipalităţii chiar înfiinţarea unor noi biblioteci în cartierele unde nu există astfel de sedii, în Dacia sau Bularga".

Bibliotecarii ieşeni se tem însă că, odată cu mutarea în alte sedii, va scădea numărul cititorilor. În următoarea perioadă, ei vor trebui să găsească o soluţie pentru mutarea celor 600.000 de volume şi continuarea împrumutului de carte. "Nu ştiu care va fi aceasta. Ştiu însă că, timp de trei ani, nu putem lipsi promoţii de elevi de la lectură. Dacă se va întâmpla aşa, cine îşi va asuma această responsabilitate?", se întreabă Elena Leonte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite