Ion Caramitru şi Dinu Săraru, victimele lui Besoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ion Besoiu (80 de ani) şi-a turnat la Securitate colegii şi subalternii de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era directorul instituţiei, susţine Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

În acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, prin care CNSAS cere instanţei să constate calitatea lui Ion Besoiu de colaborator al fostei Securităţi, se arată că actorul a dat note informative sub numele conspirativ „Bogdan” , în perioadele 1980-1985 şi 1988-1989.

Informatorul "Bogdan"

În perioada 1980-1985, susţine CNSAS, „sursa «Bogdan», frecventând mediul diplomatului american P., a relatat o serie de aspecte despre ceăţeni români care participau la recepţiile organizate de această ambasadă, pentru a obţine diverse burse sub acoperirea cărora să poată părăsi ţara. Spre exemplu, relatează că scriitorul Dinu Săraru face demersuri pentru obţinerea unei burse în SUA, însă diplomatul P. i-a mărturisit domnului Besoiu că există o bursă acordată actorului Ion Caramitru”.

Apoi, „legat de românii care refuză întoarcerea în ţară, Ion Besoiu informează ofiţerul de Securitate despre cazul actriţei M.P., afirmând că ar fi primit o «vedere» de la aceasta «din care rezultă că nu se mai întoarce acasă»”. În acest context, adaugă CNSAS în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, informatorul „Bogdan” relatează despre actriţa M.P. că „era foarte apropiată de un lector universitar de la Facultatea de Construcţii şi care este posibil să fie chemat de ea în SUA mai târziu”.

Bursa primită de Ion Caramitru în SUA a fost o temă importantă a notelor informative concepute de Ion Besoiu. „Dl. Besoiu relatează că, discutându-se la teatru acest aspect, «fără excepţie se apreciază că acesta (Ion Caramitru – n.r.) nu se va mai înapoia în ţară». Sursa «Bogdan» justifică această părere ofiţerului de Securitate prin aceea că actorul Ion Caramitru l-ar fi rugat «să facă tot posibilul să-i găsească un post în teatru soţiei sale, care... nu ar avea din ce trăi după plecarea lui»”, arată CNSAS.

Despre un alt fugar, actorul D.R., aflat la data notei în Austria, Ion Besoiu informează că ar fi „solicitat la teatru să i se trimită cartea de muncă pentru a se putea angaja, însă bineînţeles că nu i-a fost trimisă”. „Nu este lipsit de importanţă să arătăm că la acea dată, 7 ianuarie 1981, domnul Besoiu era directorul Teatrului Bulandra, deci, în această calitate ar fi putut fi de acord cu eliberarea cărţii de muncă”, precizează CNSAS.

A turnat şi funcţionari

O parte importantă din relatările sursei „Bogdan”, observă CNSAS, se referă la cetăţeni români care doreau să emigreze. „Un astfel de caz este şi cel al funcţionarului I.I., căruia «nu i s-a permis să plece în Suedia» la o cunoştinţă, neeliberându-i-se paşaportul. Acesta i s-a destăinuit domnului Besoiu, care a transmis informaţia ofiţerului de Securitate, subliniind că funcţionarul «intenţionează să rămână în străinătate, iar în cazul în care nu i se va aproba, va încerca să plece definitiv pentru că şi-a aranjat să se specializeze la Los Angeles ca regizor de film». Ion Besoiu, redând ofiţerului conversaţia cu respectivul, apreciază că, deşi a încercat să-l tempereze, «reiese în mod clar intenţia acestuia de a pleca cu orice preţ în exterior şi a rămâne definitiv în SUA»”, susţine CNSAS în acţiunea înaintată Curţii de Apel Bucureşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite