La 9 noiembrie, un lanţ uman va reface Zidul Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un britanic a lansat pe internet o invitaţie pentru formarea unui lanţ uman, din mai multe mii de persoane, în seara zilei de 9 noiembrie, la Berlin, pentru a reface linia Zidului, un "monument temporar care invită la reflexie", relatează AFP.

Autorul proiectului, Martin Butler, vrea să mobilizeze până la 33.000 de persoane pentru a forma acest lanţ uman, care ar urma să se întindă din nordul până în sudul Berlinului, pe fosta linie de demarcare intergermană, până la frontiera landului Brandeburg, care înconjoară Berlinul. "Este vorba despre un moment pentru a ne aminti epoca în care Berlinul a fost reunit după deceniile de despărţire, atât fizică, cât şi în spirite" şi de a "spune că astfel de diviziuni nu sunt mai acceptabile în societatea de azi", scrie pe site-ul www.mauer-mob.com.

Operaţiunea, organizată de Martin Butler şi prezentată drept un proiect artistic sub denumirea "Mauer Mob. 09 Project", urmează să înceapă la ora locală 20.15 (21.15 ora României) şi va dura 15 minute.

Aproximativ 4.500 de persoane erau deja înregistrate astăzi, fiecare putând să aleagă exact locul în care doreşte să intre în lanţul uman. O numărătoare arată câte locuri mai sunt încă libere într-un grup sau altul, iar fiecare poate afla cine este vecinul sau vecina sa.

În jurul locurilor istorice ale Zidului, cum ar fi împrejurimile Reichstagului şi Poarta Brandeburg, Bernauer Strasse (unde oamenii au fugit în vest aruncându-se de la ferestrele imobilului în care locuiau), Mauer Park sau Bornholmerstrasse (unul dintre primele posturi de frontieră deschise la 9 noiembrie 1989), niciun "loc" nu mai era disponibil luni în lanţ.

Operaţiunea pare să se bucure de succes şi în rândul străinilor: numele a numeroşi spanioli, japonezi, italieni, columbieni, americani sau danezi apar pe site, alături de cele ale germanilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite