În Ungaria, se sărbătoresc 20 de ani de la prima breşă în Zidul Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Ungaria, se sărbătoresc 20 de ani de la prima breşă în Zidul Berlinului
În Ungaria, se sărbătoresc 20 de ani de la prima breşă în Zidul Berlinului

În urmă cu 20 de ani, Ungaria a deschis porţile către Austria, permiţându-le refugiaţilor germani din Est să fugă din blocul comunist, eveniment celebrat de cancelarul Angela Merkel şi responsabili ungari.

Cancelarul german Angela Merkel se află în Ungaria pentru a sărbători 20 de ani de la deschiderea porţilor către occident. Decizia a pavat drumul către căderea zidului german, trei luni mai târziuAceastă trecere în masă a fost primul exod al cetăţenilor din fosta RDG în afara blocului sovietic de la construirea Zidului Berlinului în 1961,

Evenimentul din 19 august 1989 s-a numit "Pan-European Picnic", iar doamna Merkel, care a crescut în Germania de Est a ţinut să-i mulţumească Ungariei fiindcă a accelerat democratizarea în Europa Centrală şi de Est. Ea a lăudat poprul ungar pentru ceea ce a numit curaj şi clarviziune.

"Blocul sovietic era ca un balon de aer cu presiune şi avea nevoie doar de o înţepătură de ac pentru a se sparge, iar noi aveam acel "ac" ", a declarat Laszlo Nagy, unul dintre organizatorii picnicului paneuropean.

"Sincer va spun că dacă nu am fi organizat acest picnic, ceva s-ar fi întâmplat două sau trei săptămâni mai târziu pentru că politicienii n-au nevoie decât de un declanşator".

Sistemul începuse deja să se prăbuşească. Polonia tocmai îşi alesese primul prim-ministru ne comunist în 40 de ani. Primul ministru al Ungariei, Miklos Nemeth, începuse să demoleze gardul de securitate ce separa ţara de Occident, mai mult din motive financiare, dar şi ideologice. Moscova a păstrat tăcerea.

În septembrie, Nemeth a deschis total porţile, iar 60.000 de refugiaţi din Germania de Est au luat drumul Occidentului.

"Nimic din toate acestea nu s-ar fi putut întâmplat fără acordul tacit al lui Mikhail Gorbachev în Kremlin. Dacă liderul sovietic ar fi fost răsturnat în 1989, alta ar fi fost povestea", a declarat Nemeth pentru BBC.

Sunt prevăzute întâlniri cu persoane care au asistat la eveniment, cu grăniceri, dar şi cu cetăţeni din fosta RDG, care în acea zi au lăsat totul în urmă pentru a scăpa de comunism.

Grănicerii ungari nu au avut ordin să se opună venirii sutelor de germani din Est şi au închis ochii. În faţă, colegii lor austrieci i-au condus imediat pe refugiaţi spre centrele de primire, de unde majoritatea au ajuns rapid în Germania de Vest.

Fostul cancelar german Helmut Kohl, sub regimul căruia a fost consolidată reunificarea celor două Germanii la 3 octombrie 1990, a spus a doua zi că Ungaria a fost locul "în care a fost smulsă prima cărămidă din Zidul Berlinului".

Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus miercuri că "picnicul din Sopron a marcat începutul sfârşitului pentru divizarea Europei de către Războiul Rece".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite