Nicolas Sarkozy a povestit cum a lovit cu târnăcopul în Zidul Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Sarkozy a povestit cum a lovit cu târnăcopul în Zidul Berlinului
Nicolas Sarkozy a povestit cum a lovit cu târnăcopul în Zidul Berlinului

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care urmează să participe luni, la Berlin, la ceremoniile origanizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului, povesteşte pe Facebook cum, în 9 noiembrie 1989, se afla în capitala germană, lovind şi el cu târnăcopul în Zid, relatează AFP.

Mai citiţi:

Timişoara: Tinerii de la liceul german nu au habar de căderea Zidului Berlinului de acum 20 de ani

O fotografie făcută noaptea cu tânărul deputat francez, atunci în vârstă de 34 de ani, în faţa Zidului atestă participarea sa.

Într-o rubrică numită "Amintiri de la căderea Zidului Berlinului, în 9 noiembrie 1989", preşedintele francez îşi aminteşte că în perioada respectivă era secretar general adjunct al RPR, partid prezidat de Jacques Chirac, care urma să ajungă preşedinte al Franţei, şi condus de Alain Juppé, care urma să devină premier.

"În 9 noiembrie, dimineaţa, ne interesam de informaţiile care soseau de la Berlin şi păreau să anunţe schimbarea în capitala divizată a Germaniei. Am decis să părăsim Parisul, împreună cu Alain Juppé, pentru a participa la evenimentul care se profila", povesteşte şeful statului francez.

"Ajunşi în Berlinul de Vest, ne-am îndreptat spre Poarta Brandebourg, unde o mulţime entuziasmată se strânsese deja la anunţarea deschiderii probabile a Zidului", a adăugat el. "Acolo, din pură întâmplare, ne-am întâlnit cu un tânăr ales francez pe care îl cunoşteam, în perioada respectivă specialist pe probleme de apărare: François Fillon", spune Sarkozy, referindu-se la cel care urma să îi devină, 18 ani mai târziu, premier.

"Apoi ne-am îndreptat spre Checkpoint Charlie, pentru a trece în partea de est a oraşului şi a confrunta în sfârşit acest Zid în care am putut da câteva lovituri de târnăcop", potrivit preşedintelui.

"În jurul nostru, familii se strângeau pentru a dărâma betonul. Unii ne vorbeau pentru a ne explica sentimentele lor, ambiţiile noi şi pentru a-şi împărtăşi emoţiile după decenii de separare. Noaptea a continuat în entuziasmul general", îşi aminteşte şeful statului francez.

"Reîntâlnirea poporului german a sunat sfârşitul Războiului Rece şi începutul unei perioade a marii libertăţi în Europa", a spus el, înainte de a conchide: "Această libertate o apărăm în continuare prin Europa  şi o sărbătorim 20 de ani mai târziu".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite