Berceanu nu mai crede în mâna crimininală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berceanu nu mai crede în mâna crimininală
Berceanu nu mai crede în mâna crimininală

El spune că subfinanţarea sistemului feroviar ar fi cauza accidentelor

Varianta unui act intenţionat în cazul deraierii acceleratului 1692, care se îndrepta spre Bucureşti în dimineaţa zilei de 21 septembrie nu mai este susţinută cu tărie de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Oficialul declara la acea vreme că, din primele cercetări făcute la faţa locului, la Cârcea, anchetatorii merg pe ipoteza unei mâini criminale. Berceanu a declarat azi că afirmaţiile de după accident au fost făcute „la cald“. „V-am spus care erau primele păreri ale celor care făceau ancheta. Nu ştiu dacă se vor confirma sau se va constata că adevăratul miez al acestor probleme a fost altul“, a spus astăzi Berceanu.

Lipsa fondurilor pentru investiţii, miezul problemei

Ministrul e de părere că majoritatea incidentelor din sistemul feroviar petrecute în ultima vreme au la bază subfinanţarea ministerului pe care îl conduce. Deşi rapoarte ale autorităţilor centrale au relevat faptul că infrastructura feroviară este învechită şi are nevoie de investiţii urgente, în acest sens au fost alocaţi puţini bani. „Din cauza lipsei de bani, de 20 de ani încoace, până la urmă aici e rădăcina tuturor lucrurilor. Au fost sume extrem de mici alocate pentru investiţii, modernizări şi reparaţii, iar probabilitatea de a apărea probleme e ceva mai mare“, a mai spus Berceanu.

Pe de altă parte, ancheta penală demarată în cazul deraierii acceleratului 1692 la Cârcea decurge anevoios din cauza complexităţii dosarului, spun procurorii. „Se aşteaptă rezultatele expertizei şi abia cea finală va concluziona care au fost cauzele, dacă este vorba de un act intenţionat, neglijenţă în serviciu sau defecţiuni la materialul rulant“, a declarat astăzi procurorul Ionel Grigorie, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Între timp, specialiştii din Ministerul Transporturilor au finalizat ancheta demarată în paralel cu cea a Parchetului. Din probele adunate până acum nu ar reieşi însă că este vorba de un act intenţionat.

Se aşteaptă raportul specialiştilor

„Aşteptăm şi noi raportul pentru a pune cap la cap concluziile specialiştilor de la Ministerul Transporturilor cu cele ale specialiştilor noştri“, a mai adăugat procurorul Grigorie. În ceea ce-l priveşte pe suspectul principal Florin Vlad, acesta are în continuare interdicţie de părăsire a localităţii de domiciliu. Conform procurorilor, Vlad se prezintă regulat la Parchet, aşa cum prevede procedura penală. Florin Vlad, muncitor necalificat din cadrul Regionalei CFR Craiova, este învinuit de distrugere şi falsă semnalizare, împotriva lui fiind începută urmărirea penală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite