Bercea vrea să scoată rromii olteni din sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bercea vrea să scoată rromii olteni din sărăcie
Bercea vrea să scoată rromii olteni din sărăcie

Regele Cioabă i-a dat diploma şi legitimaţia de preşedinte

Fără lanţuri mari de aur la gât, îmbrăcaţi elegant la costum şi cravată, mai-marii rromilor au dezbătut ieri în Sala de Şedinţe a Consiliului Judeţean Olt problemele cu care se confruntă comunităţile de rromi din Olt. „Sunt 11.000 de rromi în Caracal, 5.000 la Corabia, 6.000 la Potcoava, 3-4.000 în Slatina şi alte câteva mii în 45 de localităţi din Olt, care trebuie ajutaţi. Nu au acte, case, locuri de muncă, nu au cum să îşi trimită copiii la şcoală şi sunt marginalizaţi de societate doar pentru că sunt de etnie rromă. Nici reprezentanţii lor din instituţiile publice nu se implică în găsirea de soluţii pentru problemele lor”, a explicat Ilie Neacşu, preşedintele Centrului Creştin al Rromilor Olt.

Primarul Vâlcov, acuzat de rasism

Reprezentanţii rromilor au dat vina pentru această situaţie şi pe autorităţi şi l-au acuzat pe edilul-şef al Slatinei de rasism. „Primarul Vâlcov este al doilea primar din ţară, după Radu Mazăre, care refuză să vorbească cu reprezentanţii rromilor şi propagă idei rasiste şi xenofobe. Refuză orice colaborare cu noi, a dat ţiganii afară şi le-a spus: «Vă  tai aripile!», a explicat Ilie Neacşu. „Nu este corect ca un primar să se comporte aşa, el este primarul tuturor. Dacă va refuza să colaboreze, va trebui să semnalăm această problemă la forurile europene şi la Consiliul Împotriva Discriminării“, a explicat regele Florin Cioabă.
Primarul Darius Vâlcov spune că nu este vorba de rasism, el colaborând cu toţi reprezentanţii rromilor. „Rromii au reprezentanţi în Parlament, în Guvern. Eu colaborez cu Partida Rromilor. Oricine poate să vină la mine, dacă are o problemă, fie el rrom sau român. Eu nu sunt rasist. În 2004 domnul Neacşu m-a dat în judecată, dar a pierdut“, a explicat Darius Vâlcov.

Buletine şi paşapoarte pentru rromi

Proaspăt investit în funcţia de preşedinte al rromilor din România, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial are planuri mari pentru oamenii pe care îi va conduce. „Eu vreau să fac pentru rromi proiecte europene ca să îi ajut, să nu mai fie săraci. Să le facem buletine, paşapoarte, să le dăm adeverinţe ca să îi primească în spital”, a dezvăluit Bercea câteva dintre intenţiile sale. Acesta este sprijinit şi de regele Cioabă. „L-am ales pe domnul Bercea pentru că are intenţii bune şi vrea să îi ajute pe rromii care trăiesc în sărăcie. UE a alocat 40 de milioane de euro pentru comunităţile de rromi, iar o parte din aceste fonduri vor ajunge şi în Olt“, a spus Cioabă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite