Belarus îşi sărbătoreşte ziua naţională în stil sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belarus a celebrat vineri a 65-a aniversare a eliberării Minskului de forţele naziste printr-o defilare ce aduce aminte de epoca sovietică şi cu un discurs al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează AFP.

Circa 160 de tancuri, alte vehicule blindate, piese de artilerie şi soldaţi îmbrăcaţi cu uniformele sovietice din al Doilea Război Mondial au traversat timp de două ore şi jumătate centrul capitalei belaruse, iar avioane de vânătoare au survolat parada militară.

Defilarea militară marchează eliberarea de către Armata roşie a Minskului la 3 iulie 1944, pe care Minskul a stabilit-o şi ca zi naţională a Independenţei, potrivit Agerpres.

Preşedintele Lukaşenko, care conduce de 15 ani fără întrerupere fosta republică sovietică, a afirmat într-un discurs că legăturile dintre Belarus şi marele vecin rus sunt solide, în ciuda tensiunilor dintre cei doi aliaţi.

"Belarus nu va trăda prietenia cu Rusia. Noi suntem popoare înfrăţite, chiar acelaşi popor, iar contribuţia comună la eliberarea de aservirea faţă de fascism este mai importantă decât nemulţumirile reciproce", a afirmat şeful statului. Îmbrăcat în uniformă militară, Aleksandr Lukaşenko a adăugat că politica sa externă, ce cuprinde "segmente multiple" (aluzie la eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii), nu trebuie să fie interpretată ca o "trădare" de către Moscova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite