Bechtel, reclamat pentru angajările la autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

al mobilizărilor de personal. Implicată în program, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională l-a adus şi pe ministrul muncii, care s-a pronunţat pentru extinderea sistemului şi

al mobilizărilor de personal. Implicată în program, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională l-a adus şi pe ministrul muncii, care s-a pronunţat pentru extinderea sistemului şi în alte judeţe. La aproape trei luni de la eveniment, lucrurile nu par să fie la fel de optimiste.
Reprezentanţii AJOFM Cluj au trimis o adresă firmei americane Bechtel, care desfăşoară lucrările pe şantierul Autostrăzii Transilvania, în care semnalează mai multe nemulţumiri, legate de selecţia personalului pentru activitatea de şantier. Potrivit directorului AJOFM, Daniel Don, au fost primite mai multe nemulţumiri, legate de numărul persoanelor angajate, judeţele de provenienţă a angajaţilor, modalitatea de selecţie, lipsa unei reacţii faţă de persoanele neangajate, angajarea pe baze de recomandări. Potrivit lui Don, din cei peste 3.500 de participanţi la bursa locurilor de muncă, au fost angajate doar 200 de persoane, din care o treime din afara judeţului. Nu au respectat criteriile stabilite de ei, prioritate pentru foştii angajaţi, pentru solicitanţii din comunele din zona şantierului, din judeţul Cluj şi apoi judeţele apropiate şi nu au finalizat nici până în prezent selecţia. Don ne-a declarat că nu a fost mulţumit de răspunsul primit din partea firmei americane, privind modalitatea de selecţie, şefii de echipă fiind cei care au decis selecţia. "Obiectivul nostru de a reduce şomajul din zona rurală, pentru care am mobilizat un mare număr de oameni, nu a fost atins. Au angajat doar 40 de şomeri, nerelevant pentru noi", ne-a spus Don.
Andrei Tamas Gebe, primarul comunei Săvădisla, pe teritoriul căreia se află principalul şantier al autostrăzii, ne-a declarat şi el că este nemulţumit de atitudinea firmei americane faţă de angajarea localnicilor.
"Le-am trimis aproape 40 de solicitări, dar nici măcar nu i-au chemat pe oameni la interviu. Măcar pentru necalificaţi, puteau lua din apropiere", ne-a spus Gebe Tamas.

Recomandarea, doar în caz de paritate
Purtătorul de cuvânt al firmei americane, Bogdan Sgârcitu, ne-a confirmat primirea adresei de la AJOFM. Acesta a respins acuzaţiile, punându-le pe seama unei lipse reciproce de comunicare. Sgârcitu susţine că selecţia personalului a fost desfăşurată după legile româneşti în vigoare. Au fost reţinute într-adevăr doar 400 de CV-uri pentru interviuri, din care au fost angajaţi 200 de muncitori. S-a ţinut cont de recomandările celor angajaţi deja doar în situaţia în care trebuia luată decizia între două persoane cu abilităţi apropiate. Nu a contat pentru ei faptul că majoritatea participanţilor la bursă veneau din mediul rural.
"şefii de echipe au participat la interviuri, dar nu ei au avut cuvântul final, ci experţii de resurse umane", mai susţine Sgârcitu.
Până în prezent, Bechtel a angajat aproape 1.100 de persoane, pentru punctul de lucru de la Săvădisla, apropiindu-se de ţinta de 1.200, pe care şi-a propus-o până la sfârşitul anului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite