Beatificarea unui fost episcop ungar, victimă a comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beatificarea unui fost episcop ungar, victimă a comunismului
Beatificarea unui fost episcop ungar, victimă a comunismului

Zoltan Meszlenyi, un episcop ungar decedat sub tortură în timpul regimului comunist, a fost beatificat sâmbătă, devenind astfel primul preot ungar victimă a stalinismului care primeşte această onoare, a anunţat la Budapesta cardinalul Peter Erdo, citat de AFP.

Ceremonia s-a desfăşurat în catedrala budapestană Esztergom, sediul Bisericii Catolice Ungare, în care se află şi rămăşiţele clericului.

Zoltan Meszlenyi a fost încarcerat şi torturat până la moarte în 1951 din ordinul dictatorului stalinist Matyas Rakosi pentru că a preluat conducerea Bisericii Catolice Ungare după arestarea şi întemniţarea predecesorului său, Joseph Mindszenty, un opozant înverşunat al regimului politic instaurat, scrie Agerpres.

Moartea lui Zoltan Meszlenyi a fost anunţată abia după trei ani, iar rămăşiţele sale au fost înhumate în secret în 1966, în catedrala Esztergom.

Zoltan Meszlenyi, a cărui beatificare a fost aprobată de papa Benedict al XVI-lea în luna iulie, este al 28-lea cetăţean ungar care a fost beatificat.

Numele lui Joseph Mindszenty se află şi el pe lista ungurilor care aşteaptă ca beatificarea lor să fie aprobată de papă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite