Bazac: Am dat dispoziţie să nu se mai vândă antivirale în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat în această seară, că a dat dispoziţie către Agenţia Naţională a Medicamentului ca antiviralele să nu mai fie vândute în farmaciile cu circuit deschis. De acestea se va face uz numai în spitale.

Ion Bazac a declarat, la la Antena 3, că nu există niciun caz de suspiciune de gripă porcină în România. În prezent, sunt disponibile 39.000 de cutii cu antirale eficiente în caz de gripă, a afirmat ministrul de resort.

"Medicamentele de acest fel, luate preventiv, nu au efect şi, mai mult, cresc rezistenţa virusului. Antiviralele se vor administra numai în spitale, unde există stocuri suficiente pentru ca orice posibil caz să fie tratat", a precizat Bazac,

În privinţa fabricării unui vaccin eficient contra gripei porcine, ministrul Sănătăţii a explicat că acesta ar urma să fie fabricat în luna august, după cercetările necesare, urmând să fie disponibil în septembrie.

"Şi noi îl vom putea fabrica, la Institutul Cantacuzino, care, împreună cu cei doi mari producători autohtoni, ar putea face, lunar, o cantitate de şapte milioane de doze", a declarat Ion Bazac.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în Europa există un singur laborator de referinţă, care are dreptul să confirme virusul.

 "Acest laborator poate face faţă la probe din toate ţările din UE. Laboratorul are echipamentul necesar pentru identificarea virusului şi are aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Orice probă se trimite acolo pentru confirmare", a mai spus Bazac.

Ministrul Sănătăţii atras atenţia că "nu orice turist întors din Mexic reprezintă un caz şi nu orice fel de răceală sau viroză trebuie luată ca fiind gripa nouă. Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cazul declanşării unei pandemii, trebuie asigurată, la nivel naţional, protejarea a 25% din populaţie, targetul de vârstă vulnerabil fiind cel între 18 şi 45 de ani. În acest moment, funcţionează un sistem de alertă european. Sunt două teleconferinţe pe zi, suntem informaţi în legătură cu orice caz suspect sau confirmat".

Teoretic, în caz de pandemie de gripă porcină, până la jumătate din populaţia lumii ar putea contracta boala, a estimat astăzi agenţia de sănătate a Uniunii Europene, bazându-se pe ceea ce s-a întâmplat în timpul celor trei pandemii din secolul XX, relatează AFP.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat astăzi într-un comunicat, că s-au înregistrat 331 de cazuri confirmate de gripă porcină în lume, dintre care 109 în Statele Unite şi 156 de cazuri în Mexic.  Au murit zece oameni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite