Baza militară română atacată în Afganistan: doi răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza militară română atacată în Afganistan: doi răniţi
Baza militară română atacată în Afganistan: doi răniţi

Doi militari români au fost răniţi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în baza militară română din Qalat, Afganistan, în urma unui atac insurgent din mai multe direcţii cu rachete şi armament portabil de infanterie.

Mai citiţi:
Militar român, ucis în Afganistan

Încă un militar român ucis în Afganistan

Este prima dată când o bază română din Afganistan a fost atacată.

Din 2003 până în prezent, 11 militari români au murit şi peste 32 au fost răniţi în Afganistan. Vezi aici lista militarilor români morţi şi răniţi în Afganistan.

"În urma atacului, sergentul Florin Emil Cojocaru şi caporalul Gheorghiţă Pavăl au suferit răni uşoare în zona feţei", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit MApN, datele medicale preliminare indică faptul că starea lor este bună.

Ministerul precizează că militarilor li s-au acordat primele îngrijiri în baza militară şi în această dimineaţă ei au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la Kandahar, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Militarii răniţi fac parte din organica Batalionului 280 Manevră, care şi-a început misiunile în Afganistan în luna iulie.

Armata României are dislocaţi în Afganistan aproximativ 1050 de militari.

Incidentele în care au fost implicaţi militarii români din Afganistan în 2009:

  • 3 ianuarie 2009 - Un alt militar român a fost rănit în Afganistan după ce autoturismul Humvee în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. Militarul, soldatul voluntar Nicolae Paraschiva, făcea parte din batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele"
  • 9 ianuarie 2009 - Locotenent-colonelul Augustin Nicuşor Pegulescu a fost rănit, în Afganistan, în aceleaşi condiţii ca soldatul Nicolae Paraschiva. Maşina în care se afla, un autovehicul blindat american, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
  • 26 februarie 2009 – Claudiu Chira a murit, după ce autovehiculul în care era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Militarul se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul).
  • 3 aprilie 2009 – Căpitanul român Petre Tiberius a murit în timpul unui schimb de focuri în timp ce conducea o misiune de intervenţie rapidă la 80 de kilometri de Kabul. A fost primul militar român ucis în Afganistan în luptă.
  • 7 aprilie 2009 – Căpitanul Iuliu Vasile Unguraş a murit în timp ce conducea o misiune de patrulare pe o autostradă din Kabul. Alţi patru militari români au fost răniţi. Unguraş este al 11-lea român mort în Afganistan. La 20 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite