Bătrânii au mers la biserică în a doua zi de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia au dus crenguţe de tei şi nuc pentru a fi sfinţite şi au stropit culturile cu agheasmă

Preotul şi sătenii din Tomşani vor ieşi astăzi pe câmp, pentru a stropi culturile cu apă sfinţită, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina. O altă superstiţie legată de Rusalii spune că în aceste zile bărbaţii trebuie să poarte la brâu usturoi, frunze de tei sau nuc şi fire de busuioc.
De Rusalii, credincioşii ortodocşi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. „Aceasta este cea mai importantă sărbătoare, după Paşte şi Crăciun. Din păcate, doar puţini bătrâni mai vin în biserică, iar tinerii au uitat să mai treacă pragul lăcaşurilor de cult. Astăzi, sunt mai la modă cluburile şi discotecile decât credinţa ortodoxă“, a spus preotul Loru Ionescu, de la parohia din comuna Tomşani.

De teama ielelor


Pe tinerii care s-au încumetat totuşi să vină îi puteai număra pe degetele de la o mână. „Nu am răbdare să ascult toată slujba. Mă plictisesc teribil şi de aceea vin mai rar la biserică. De obicei, de Paşte şi de Crăciun. Acum am venit să o ajut pe bunica să aducă nişte crengi de tei“, a spus Ionuţ Petrache, un tânăr de 18 ani din localitate.
În prima zi de Rusalii, bătrânele satului au venit la slujbă dis-de-dimineaţă pentru că tradiţia spune că aceia care nu ţin sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsiţi de iele. „Noi ştim din bătrâni că dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea ielelor. La noi, la sat, se păstrează tradiţia ca în această zi să aducem la biserică, pentru sfinţire, crengi de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli“, a explicat Maria Grigoroiu, din comuna Tomşani.
Aceste crenguţe se sfinţesc de preot în timpul slujbei, iar apoi sunt împărţite fiecărui credincios. Sătenii le agaţă la streaşina caselor sau le pun la icoane. „Crenguţele de tei ne vor apăra de cele rele şi, în plus, se mai spune că acestea ar capăta puteri miraculoase pentru vindecarea celor care suferă de surzenie“, a adăugat şi Felicica Popa, o bătrână din localitate.
Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor şi a grindinii. „Dumnezeu ne-a ferit deocamdată de grindină, iar grădinile noastre sunt frumoase şi sperăm să avem recoltă bună, anul acesta. Am fost la biserică, am luat crenguţe de tei, care să ne apere culturile toată vara de grindină, iar astăzi am stropit culturile cu apă sfinţită“, a adăugat Ion Grigorie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite