Bătăuşii uită să plătească spitalizarea victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean are de recuperat peste 800.000 de euro de la şoferii care au produs accidente de circulaţie şi de la bătăuşii care au băgat oamenii în spital. Banii reprezintă contravaloarea cheltuielilor de spitalizare pentru victimele accidentelor rutiere şi agresiunilor care ajung pe patul spitalului.  

Cele 3,2 milioane de lei au fost achitate de spital, însă nu sunt acoperite de asigurările de sănătate. Acestea nu acoperă decât îngrijirile medicale pentru bolile obişnuite. Astfel, spitalul rămâne în „gaură”. Spitalul Judeţean e nevoit să recupereze, prin procese, banii de la persoanele vinovate de producerea accidentelor rutiere sau de muncă.

200 de procese pe rol

Dacă anul trecut spitalul avea de recuperat doar 600.000 de lei, acum are de scos de la vinovaţi de cinci ori mai mulţi bani. „Vinovăţia în cazul accidentelor rutiere, accidentelor de muncă şi a vătămărilor corporale este stabilită de instanţele de judecată. Spitalul se constituie parte civilă şi solicită vinovatului să plătească spitalizarea victimelor. Procesele durează cu anii. Acum avem 200 de acţiuni pe rolul instanţei.

Cele 3,2 miloane de lei reprezintă contravaloarea asistenţei medicale acordate victimelor accidentelor rutiere sau de muncă în perioada 2006-2008”, a spus medicul Mihaela Pasztori, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Timişoara. Cea mai mare parte din bani s-a acumulat în acest an, deoarece numărul accidentelor şi al vătămărilor a crescut alarmant.

Juriştii de la Judeţean poartă însă o luptă cu morile de vânt în instanţe. Anul acesta nu au câştigat definitiv şi irevocabil niciun proces. „Avem 30 de procese câştigate, însă sentinţele au fost atacate”, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), care se ocupa de recuperarea aceştor bani până la 1 ianuarie 2007, a avut mari bătăi de cap cu instanţele.

 „Am câştigat doar două procese din cele 500. În cazul accidentelor rutiere, daunele trebuie plătite de asiguratori. Însă societăţile de asigurări aduc în timpul procesului diverse expertize care să demonstreze nevinovaţia clienţilor”, a declarat Horia Cristian, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Timiş. Bătăuşii, adaugă Horia Cristian, scapă de cele mai multe ori pentru că se împacă cu victimele. În aceste situaţii, nota de plată rămâne la spital.

Citaţii trimise aiurea

Instanţele de judecată trimit şi acum citaţiile aiurea. „Când C.J.A.S. recupera banii, citaţiile erau trimise la spitale. Acum, când spitalele se ocupă de recuperări, vin la C.J.A.S.”, a mai declarat  Cristian. Dacă după un proces care se întinde pe câţiva ani vinovatul e condamnat la plata de daune, acesta pur şi simplu nu le achită.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite