Bătălie pentru studii care te fac manager

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii absolvenţi de facultate se bat toamna aceasta pentru un loc la masterul de Management în Administrarea Afacerilor Studenţii bănăţeni au ales masterul de la Universitatea

Tinerii absolvenţi de facultate se bat toamna aceasta pentru un loc la masterul de Management în Administrarea Afacerilor

Studenţii bănăţeni au ales masterul de la Universitatea Politehnica din Timişoara, pentru că studiile similare din străinătate costă până la 70.000 de euro.

Marile companii au început să pretindă, pentru posturile de conducere, absolvirea unui program de MBA (Master in Business Administration). Studiile similare la Timişoara costă 5000 lei, iar cursurile de management strategic şi marketing se ţin după programele din străinătate. Cei care se înscriu la program sunt ingineri, avocaţi, economişti sau chiar medici.

"Am avut o mare surpriză cu o absolventă de psihologie, care a luat zece pe linie", a declarat decanul Monica Izvercianu. "Anul acesta 150 de candidaţi se bat pe 45 de locuri fără taxă", a adăugat aceasta.

Implementarea masterului la Politehnică a fost câştigată după o lungă colaborare cu Universitatea din Tennesse, printr-un proiect al Băncii Mondiale. "Programul a fost gândit atât pentru cei care au o calificare iniţială, dar şi pentru cei mai puţin specialişti", a declarat rectorul Nicolae Robu.

Oferte la absolvire

"Chiar dacă orele de aici nu sunt ca cele din străinătate, la nivel local masterul este apreciat", a declarat Mihai Rusoaie, absolvent. "După terminarea programului, mi s-a oferit un post de manager la compania în care lucrez", a adăugat acesta. Orele petrecute în facultate sunt după-amiaza, pentru că majoritatea studenţilor lucrează.

După terminarea celor doi ani de master, valoarea pe piaţă a absolvenţilor creşte. "Marile companii pre-tind un MBA pentru posturi executive, de top management", a declarat Adela Dragomir, consultant resurse umane. "Tendinţa este ca tot mai mulţi candidaţi să aibă deja o diplomă de MBA, concurenţa la angajare fiind tot mai mare", a mai spus aceasta.

Media de vârstă a celor care urmează un MBA este de 35 de ani. "Există însă tot mai multe cazuri în care şi persoane de 25 de ani se specializează printr-un astfel de master", a mai spus Adela Dragomir.

Soluţii alternative

Pentru că MBA-urile la şcolile de afaceri din străinătate sunt foarte scumpe, viitorii manageri din ţară aleg să studieze, fie la distanţă, pe Internet, fie prin firme de training, în weekend. Chiar şi aşa, pregătirea costă cel puţin 10.000 de euro. Investiţia se recuperează repede pentru că salariile oferite de angajatori încep de la 2500 de euro lunar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite