Bătălie între primării pentru banii de drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşele importante din vest, care sunt considerate centre pentru localităţile din apropiere şi care au cel puţin zece mii de locuitori, au încă un program de finanţare la dispoziţie prin care

Oraşele importante din vest, care sunt considerate centre pentru localităţile din apropiere şi care au cel puţin zece mii de locuitori, au încă un program de finanţare la dispoziţie prin care pot accesa bani europeni.

Ministerul Dezvolătării a lansat, ieri, o altă parte a Programului Operaţional Regional (POR) destinată dezvoltării oraşelor mici. Primăriile acestora pot singure sau în asociaţie cu alte primării să depună proiecte pentru modernizarea infrastructurii de drumuri, a transportului sau chiar pentru reabilitarea clădirilor incluse în patrimoniul istoric.

Până în 2012 România poate cheltui din banii europeni destinaţi oraşelor mici puţin peste 500 de milioane de euro. În funcţie de nevoile celor opt regiuni din ţară, fiecare dintre acestea a primit o anumită sumă. Judeţele din Vest sunt cele mai dezavantajate şi primesc cei mai puţini bani, doar 43 de milioane de euro. La pol opus, cei mai mulţi bani îi primesc primăriile din sudul ţări, aproape 60 de milioane de euro.

Oraşele mari primesc alte fonduri

Proiectele pentru dezvoltare pot fi depuse de la începutul lunii decembrie până la sfârşitul lunii martie 2009. Nu pot beneficia de această sursă de finanţare oraşele mari considerate poli de creştere, cum ar fi Timişoara, şi nici oraşele din categoria „poli de dezvoltare urbană” cum ar fi Aradul.

În perioada următoare va fi lansată o altă axă din cadrul POR, pentru proiecte-gigant de sute de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite