Bătălie pe locuri în cămine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de studenţi s-au călcat ieri în picioare în campusuri, în speranţa că vor prinde un loc de cazare

La o universitate din Iaşi, 11.000 de studenţi s-au bătut pe 5.800 de locuri de cazare, iar la Craiova, bodyguarzii i-au calmat pe studenţi cu spray-uri lacrimogene.

Agitaţie mare, ieri, în campusurile universitare din ţară. Studenţii care au depus cerere de cazare au asaltat secretariatele facultăţilor pentru a primi repartiţie. La Universitatea “Al.I. Cuza” din Iaşi, 11.000 de studenţi se bat pentru 5.800 de locuri, iar la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” (UTI) cererile de cazare depăşesc cu 800 numărul locurilor. „Deficitul este cauzat de intrarea în reparaţii a două cămine, T21 şi T6, dar şi de numărul mare de studenţi înmatriculaţi în anul I”, a declarat Gheorghe Gheorghiţă, administratorul campusului „Tudor Vladimirescu”.

Dacă studenţii din primii şi ultimii ani au avut prioritate la cazare, tinerii din ceilalţi ani, dar şi restanţierii, au rămas la coadă. „De ieri aştept un răspuns de la decanat. Am avut şi multe restanţe, dar am dat câteva zilele trecute. Cu toate astea, nu mi-au dat loc“, a zis Cristian Gârdicean, student în anul IV.

„Babeş-Bolyai” acoperă 30% din cereri

Universităţile clujene au în acest an 100.000 de studenţi şi un deficit mare la cazare. Aşa că mulţi tineri s-au înghesuit în prima zi de repartiţie, doar-doar vor prinde un loc. Cea mai mare universitate din Cluj, „Babeş-Bolyai”, acoperă numai 30% din cereri, iar situaţia este şi mai gravă la celelalte instituţii. Situaţia critică a făcut ca anunţurile de vânzare sau cumpărare de locuri să împânzească gardurile, pereţii şi pubelele de gunoi din tot oraşul. Preţurile încep de la 150 de euro şi pot depăşi chiar 400 de euro.

Asaltul studenţilor, oprit cu spray

Aproximativ 3.200 de cereri de cazare au fost depuse de studenţii Universităţii din Craiova pentru cele 3.000 de locuri disponibile în anul universitar 2008/2009. La căminul 10 de la Automatică sute de tineri s-au înghesuit în faţa uşilor de la intrare încă de la primele ore ale dimineţii. Ca să oprească asaltul şi să restabilească ordinea, unul dintre bodyguarzii postaţi în uşă a scos spray-ul lacrimogen.

Cei care şi-au primit repartizarea în căminele 6 şi 7 din complexul TCM se pot considera norocoşi, cele două imobile fiind renovate şi modernizate. Nu acelaşi lucru se poate spune despre studenţii care şi-au primit repartiţie în căminele 8 sau 9. „E jale, iar taxa e de 200 de lei pe lună”, a precizat Alexandru Georgian, student în anul II. 

Tarifele în cămine diferă. Un student în sistemul bugetar trebuie să plătească 130 de lei pe lună, unul în sistemul cu plată, 180 de lei. Dacă preţurile de cazare sunt unitare pentru toate cele nouă cămine studenţeşti, locatarii din imobilele cu condiţii de hotel trebuie să adauge, pe lângă costurile de cazare, şi cele cu utilităţile. Repartizarea în cămine va continua şi astăzi. În cele 49 de universităţi de stat sunt înscrişi în acest an 600.000 de studenţi. Numărul locurilor de cazare este de 109.759.

55 de mii

- de studenţi nu vor avea locuri de cazare în cămine în anul universitar 2008/2009

image

Noi avem cele mai multe locuri de cazare şi reuşim să acoperim 60-70% din solicitările studenţilor

image


Ecaterina Andronescu,
rectorul Universităţii Politehnica  Bucureşti 

La Timişoara studenţii şi-au făcut propria „poliţie”

În timp ce în campusurile din Timişoara viitorii studenţi stau la coadă pentru a primi un loc la cămin, colegii lor mai mari îşi vând locurile de cazare.

Afacerea este rentabilă pentru ambele părţi: cei care au deja apartamente pot strânge mai mulţi bani de cheltuială, iar cei care nu au unde locui, preferă să investească 300 de euro, decât să plătească chirie tot anul.

„Membrii organizaţiilor studenţeşti din Universitatea Politehnică au început lupta împotriva acestui fenomen care de la an la an ia o tot mai mare amploare”, ne-a spus studentul Zoltan Korodi. Pentru a pune capăt situaţiei, politehniştii au înfiinţat „poliţia” studenţească, a cărei primă acţiune s-a concretizat în ruperea afişelor apărute peste noapte pe Aleea Studenţilor. Cel depistat că face trafic cu locul în cămin este raportat rectoratului şi riscă să fie dat afară din cămin.

Calea spre un loc la cămin

Pentru a-şi asigura un pat în camerele de cămin, proaspeţii studenţi plătesc între 250 şi 300 de euro titularilor.
Întrebaţi ce se întâmplă în cazul unui control, vânzătorii de locuri au explicat că o minciună poate rezolva problema. „Vom zice că ai venit în vizită la mine şi că stai câteva zile”, a spus una dintre studentele contactate telefonic.

Nivelul chiriilor şi taxelor de cazare

Taxă cămin cameră cu 2 locuri: 85 lei
Taxă cămin cameră cu 6 locuri: 75 lei
Taxă cumpărare loc: 250-300 euro
Chirie garsonieră: 150 euro
Chirie apartament o cameră: 300 euro

Cazarea în Capitală începe luni

La Bucureşti multe cămine sunt încă în renovare, deşi anul universitar bate la uşă. În P4, P5 şi P7 din Regie, aparţinând Universităţii Politehnica, se lucrează încă la finisaje. Reprezentanţii universităţii susţin că la 1 octombrie toate căminele vor fi deschise, iar repartiţia propriu-zisă a studenţilor va începe după 10 zile de la deschiderea anului univeristar.

 “Noi avem cele mai multe locuri de cazare şi reuşim să acoperim 60-70% din solicitările studenţilor. Nu toţi studenţii care se înscriu la cazare vin să-şi ocupe locurile, aşa că după prima săptămână repartizăm locurile rămase libere”, a declarat Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice.

 Aceasta mai spune că două etaje din Căminul P4 vor fi închiriate studenţilor de la Universitatea Dimitrie Cantemir, ca urmare a unui parteneriat încheiat între cele două universităţi pentru renovarea clădirii.În anul universitar 2008/2009,Politehnica are 13.000 de locuri de cazare şi 27.000 de studenţi. (Andreea Ofiţeru)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite