Bătălia cu clanurile şi cu nepotismele din universităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătălia cu clanurile şi cu nepotismele  din universităţi
Bătălia cu clanurile şi cu nepotismele din universităţi

Examenul de licenţă va avea două probe: evaluarea cuştinţelor şi susţinerea lucrării de diplomă. „Adevărul“ continuă astăzi campania de prezentare a reformei în educaţie, prezentându‑vă schimbările din învăţământul universitar.

Mai citeşte şi:
Justiţia dă liber la diplomele „Spiru“
Andronescu: "Nimeni nu e mai presus de lege, vom merge până la capăt!"

Legile Educaţiei se transformă în comisia Andronescu – Miclea

Variantele de legi ale lui Mircea Miclea şi ale Ecaterinei Andronescu înăspresc pedepsele pentru plagiatele dovedite în universităţi şi schimbă modul în care va avea loc examenul de licenţă.

Diferenţele principale ale legilor pentru învăţământul superior se referă atât la modul în care va fi ales rectorul, cât şi la modul în care rudele pot lucra în universităţi.

În timp ce Mircea Miclea pledează pentru alegerea rectorului prin concurs, Ecaterina Andronescu lasă cea mai înaltă funcţie din universitate la decizia Senatului instituţiei de învăţământ superior.

Învăţământ la distanţă cu frecvenţă redusă

Potrivit Codului Educaţiei susţinut de ministrul Educaţiei, studenţii vor fi obligaţi să dea examenul de licenţă în două probe, dintre care una va fi un examen scris din cunoştinţele acumulate în domeniul studiat, iar cea de-a doua va consta în susţinerea unei lucrări de diplomă, în funcţie de specializarea urmată de student.

Legea stabileşte că formele de învăţământ care se pot urma la licenţă sunt la zi, frecvenţă redusă şi distanţă cu frecvenţă redusă. Studenţii nu vor avea voie să facă doi ani într-unul singur la învăţământ la distanţă cu frecvenţă redusă. Această posibilitate o vor avea numai cei care urmează cursurile la zi şi care au medii peste 9.

O altă prevedere din legile Andronescu arată că Ministerul Educaţiei va elabora ierarhizarea universităţilor. Se va înfiinţa Registrul Matricol Unic, în care vor fi înscrişi toţi studenţii, indiferent că sunt la stat sau la privat.

Cel mult două norme didactice

Legile susţinute de Andronescu mai stabilesc că profesorii universitari vor putea avea cel mult două norme didactice în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, iar Senatul universităţii poate stabili dacă un profesor poate să predea şi în altă instituţie. De asemenea, Senatul va decide care sunt incompatibilităţile dintre funcţiile de conducere şi gradele de rudenie.

Fără rude în aceeaşi catedră

Legile lui Miclea stabilesc clar că în aceeaşi universitate nu pot ocupa simultan funcţii de conducere cei care au în paralel o funcţie de demnitate publică, iar rudele de gradul II nu vor mai putea da concurs în aceeaşi catedră şi nici nu vor mai putea ocupa concomitent funcţii de conducere în interiorul universităţii.

Legea Miclea stabileşte că anul universitar începe la 15 septembrie şi se termină la 14 septembrie în anul calendaristic următor. Anul universitar va avea trei sesiuni de examene.

Părerea expertului

Marian Staş, expert în educaţie şi profesor invitat la Universitatea „Harvard“, arată că învăţământul superior are mari probleme. „În opinia mea, înăsprirea examenului de licenţă este foarte bună, pentru că problema principală a învăţământului superior este una de credibilitate a performanţei autentice pe care o cultivă în rândul studenţilor şi al profesorilor“, arată Staş.

image
image
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite