Bătălia pentru Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristache Rădulescu avea cu 591 de voturi mai mult decât Anghel Iordănescu în cursa pentru şefia CJ. După anularea votului în două comune, Iordănescu a trecut în faţă cu 532 de voturi

Cristache Rădulescu avea cu 591 de voturi mai mult decât Anghel Iordănescu în cursa pentru şefia CJ. După anularea votului în două comune, Iordănescu a trecut în faţă cu 532 de voturi

Soarta lui Anghel Iordănescu (PSD) şi a rivalului său, Cristache Rădulescu (PD-L), se află în mâinile locuitorilor din Ştefăneşti şi Vidra, unde alegerile vor fi reluate.

Anularea alegerilor de la Ştefăneşti şi Vidra a făcut ca ordinea dintre candidatul PD-L la şefia Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu, şi cel al PSD, Anghel Iordănescu, să se inverseze.

Avansul de 591 de voturi deţinut de Rădulescu, care întrunise la nivelul întregului judeţ 47.151 de voturi, s-a evaporat. Odată cu el, şi speranţele PD-L în a gestiona finanţele acestei unităţi administrative, importantă pârghie de control.

Anghel Iordănescu conduce pe moment

Excluzând cele două localităţi, Iordănescu conduce cursa cu 45.300 voturi, cu 532 mai multe decât Rădulescu (44.768). Deşi în prima fază Rădulescu a fost avantajat de anularea scrutinului de la Ştefăneşti, adoptarea de către BEC a unei măsuri similare şi la Vidra l-a lăsat pe candidatul PD-L fără cele 2.042 de voturi exprimate în favoarea sa.

Perspective mai bune se regăsesc însă pentru candidatul social-democrat la nivelul Ştefăneştiului unde acesta a fost votat într-o proporţie covârşitoare, inclusiv de suporterii primarului PNG, Rababoc, obţinând 1.031 de voturi, de trei ori mai mult decât scorul realizat de rivalul său (341).

Mobilizarea la vot, cheia succesului

Cum în Ştefăneşti figurează 3.657 de cetăţeni cu drept de vot, iar Vidra are 6.483 de alegători, cursa pentru şefia CJ Ilfov va fi decisă de modul în care cele două partide vor reuşi să mobilizeze de partea lor pe cât mai mulţi din segmentul nehotărâţilor şi al oamenilor care au preferat să nu se ducă la votul din 1 iunie. De asemenea, cele 42.000 de voturi obţinute de cel de-al treilea candidat, liberalul Petrache Marian, nu sunt deloc de neglijat.

Cristache Rădulescu contează tocmai pe exploatarea nemulţumirii oamenilor care "nu au fost lăsaţi să voteze şi care au fost umiliţi de PSD prin anularea voturilor".

"Nu sunt neliniştit, ci dimpotrivă. Tot ce a încercat PSD se va întoarce împotriva sa şi la Ştefăneşti şi la Vidra. La Ştefăneşti au votat mai mult cei de la PSD. Cei de la PD-L şi PNG nu au fost lăsaţi să voteze, în timp ce la Vidra au jignit oamenii care au votat, anulând alegerile", susţine candidatul PD-L.

Rădulescu spune că a obţinut deja sprijinul celor 1.500 de săteni ai Vidrei care au votat iniţial cu PNL, "revoltaţi de umilinţa suferită". "Nu am vorbit sau negociat cu nimeni. Şi-au dat seama despre ce e vorba şi mă vor susţine", a mai spus Rădulescu.

Contracandidatul său, Anghel Iordănescu, nu a putut fi contactat telefonic, în ciuda numeroaselor încercări.

PD-L şi PNL au luat partea leului în comunele din Ilfov

La nivelul oraşelor din judeţul Ilfov, PD-L şi PNL au luat cele mai multe mandate din primul tur. PD-L a luat 10 primării, liberalii 8, iar social-democraţii 4. Printre altele, PNL a câştigat primăriile din Otopeni, Ciolpani, Mogoşoaia, Chitila sau Periş. PD-L s-a impus în Brăneşti, Snagov, Tunari, Cernica, Bragadiru, Cornetu, iar PSD a câştigat primăriile din Voluntari, Berceni, Nuci şi Dobroeşti.

Ce s-a întâmplat în Ştefăneşti de 1 iunie

În ziua primului tur de scrutin, 1 iunie, în comuna Ştefăneştii de Jos, alegătorii s-au adunat în faţa secţiei de votare la primele ore ale dimineţii. Cele două tabere s-au format în jurul celor doi candidaţi pentru fotoliul de primar, Aurel Pârvu (PSD) şi Anghel Rababoc (PNG).

În urma busculadei create, geamurile uşii de la intrarea într- una dintre cele două secţii de vot au fost sparte. La închiderea urnelor, mai mulţi protestatari au acuzat că nu au apucat să voteze. Iniţial, candidatul PSD a ieşit învingător.

Acuze de mită electorală au venit din ambele tabere. PSD-iştii au susţinut că Rababoc a oferit pământ în schimbul voturilor, iar cei de la PNG au spus că social-democraţii ar fi dat bani.

Biroul Electoral Central a decis ca alegerile din comună să fie repetate în data de 15 iunie, în urma contestaţiilor depuse de către PNG şi PNL. Decizia BEC a scos simpatizanţii celor două partide în stradă, unii manifestându-şi nemulţumirea, iar alţii fericirea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite