Bătaia pensionarilor pentru un loc în staţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 2 decembrie rămâne, ca în fiecare an, momentul în care pensionarii băcăuani  ies la „atac”.

ll Sute de bătrâni au luat cu asalt Casa Judeţeană de Pensii Bacău. Vestea că s-a dat „liber” la depunerea cererilor pentru obţinerea unui bilet mai ieftin de tratament într-o staţiune i-a pus pe „jar”.  Bătrânii s-au aşezat la rând încă de azi noapte în speranţa că vor prinde în cele din urmă biletul mult dorit. Pensionarii şi-au întocmit singuri liste de aşteptare şi au îngheţat în faţa Casei de Pensii în aşteptarea „startului” pentru depunerea cererilor.

„Am venit de azi noapte de la ora 22.00. Suntem îngheţaţi de frig şi nemâncaţi. Am întocmit şi liste de aşteptare, dar deja acestea nu se mai respectă. Ne călcăm în picioare, iar situaţia asta se repetă în fiecare an”, ne-a spus Alexandru Timofte, unul din sutele de pensionari care îngroşau dimineaţă coada la Casa de Pensii.
Funcţionarii Casei au pus la dispoziţia pensionarilor 5 ghişee încă de la orele 07.00 ale dimineţii în speranţa că rândul se va mai subţia. Chiar dacă aceştia au apelat şi la jandarmi pentru a face ordine, numărul bătrânilor s-a dovedit prea mare iar haosul s-a instalat odată cu ivirea zorilor. Primele semne ale „neputinţei” şi-au făcut apariţia la orele 08.00. Maşina salvării a fost anunţată că unei bătrâne i s-a făcut rău şi trebuie transportată de urgenţă la spital. „Aici suntem sute de persoane. Unii dintre noi avem peste 15 ore de când stăm la coadă. Nu e de mirare că avem şi primele victime printre noi. Sperăm să fim cât mai puţini în această situaţie”, a comentat Elena Mândru cele întâmplate.

Vinovat e tot bătrânul

Oficialii Casei de Pensii Bacău se declară nevinovaţi de situaţia creată şi, indirect, aruncă vina asupra bătrânilor, pe care îi acuză că şi-au făcut singuri viaţa grea.
„În fiecare an ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Nu este vina noastră. Din acest an le-am dat posibilitatea să poată trimite prin poştă cererile pentru biletele de tratament. Ei au preferat varianta cozii. Când sunt câteva sute de persoane la rând este aproape inevitabil să nu se întâmple şi incidente”, a declarat Liviu Creţu, directorul Casei Judeţene de Pensii Bacău.

Solicitări prin poştă

În judeţul Bacău sunt peste 235.000 de pensionari. Aceştia se bat în fiecare an pentru obţinerea unui bilet de tratament. Chiar dacă depunerea cererilor se face începând cu 2 decembrie, numărul de bilete alocat judeţului se va afla abia în luna ianuarie 2009. Din acest an pensionarii îşi pot trimite cererile şi prin poştă. Actele trebuie să conţină o cerere, copie după buletin, copie după cuponul de pensie şi o trimitere de la medicul de familie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite