"Bătaia florilor" de pe piaţa clujeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lalelele de Gheorgheni câştigă teren în faţa celor olandeze

improvizate în centrul Clujului. Dacă întrebi de provenienţa florilor, devin brusc suspicioşi. Afli totuşi că florile provin din Olanda, Ungaria, dar şi din judeţele Mureş şi Cluj.
Soţii Eniko şi Imre Toth, din satul Gheorgheni, situat la marginea Clujului, se ocupă de cultivarea legumelor. De anul trecut au început să cultive lalele şi zambile, roşii, galbene, albe şi mov, cu bulbi procuraţi de la un angrosist din Arad. Au închiriat pentru seră un spaţiu mai mare de la un atelier dezafectat. Vând florile încă de la 1 martie, iar imediat după 8 martie vor trece la culegerea spanacului din seră şi îşi vor relua îndeletnicirea de legumicultori. Sătenii din această zonă sunt renumiţi pentru legumele pe care le cultivă şi le vând pe piaţa Clujului. La toamnă vor vinde crizanteme. După ce vor primi titlurile de proprietate, cei doi vor încerca să se extindă. "Decât un salariu modest la un patron, mai bine suntem propriii noştri stăpâni, la un trai mai bun", ne-a spus mândru bărbatul. Amândoi au încercat diverse slujbe în oraş, dar au renunţat şi s-au apucat de treabă în propria gospodărie.

Competiţia lalelelor a scăzut preţurile
Ildiko şi Bela Albert, din satul Luna de Floreşti, se ocupă doar de flori. Ei au sere şi, începând de la lalele şi zambile, apoi petunii şi geranium, au flori în tot timpul anului. Piaţa clujeană s-a umplut de flori provenite din Someşeni, dar şi alte sate apropiate Clujului. Cultivatorii din aceste zone, împreună cu angajaţii Staţiunii de Cercetare Pomicolă, au echilibrat grupul comercianţilor de flori din Vest. Traficul cu flori din Olanda şi Ungaria este extrem de bine pus la punct, de la angrosistul care le aduce cu tirurile prin vamă, la vânzătorii din toate cartierele oraşului, care îşi ridică zilnic marfa din piaţa centrală. Competiţia puternică între florile locale şi cele de import a avut şi un efect neaşteptat: scăderea preţului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite