„Băseşti, cel mai nenorocit sat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Băseşti, cel mai nenorocit sat“
„Băseşti, cel mai nenorocit sat“

Câteva sute de suflete trăiesc izolate în satul Băseşti, din cauză că autorităţile nu reuşesc să găsească fonduri pentru un pod. Ambulanţa nu ajunge în Băseşti şi nici maşina de pompieri. Pentru că se află la graniţa dintre două comune, locuitorii nu primesc sprijin de la niciunul dintre primari.

Pentru că autorităţile nu le-au construit în decursul timpului nicun pod peste râul Coşuştiţa, localnicii din satul Băseşti, a cărui atestare documentară datează din anul 1.400, trăiesc izolaţi de restul lumii.

Cei care se încumetă să treacă cu maşinile prin apă rămân de multe ori blocaţi şi ajung să fie „remorcaţi” de boii vreunui vecin binevoitor. „Eu şi alte zece familii de aici facem parte din Ilovăţ. Mai sus este Băseştiul. Cu căruţele se poate trece, dar cu maşinile nu. Eu cu boii mei am tras pe mulţi din apă. Puntea aceea pe care aţi trecut, eu am făcut-o”, a spus Ion Ciuşdic, 69 de ani.

Certaţi că n-au pod

De altfel, un pod este singura dorinţă pe care o au sătenii. „Dacă se îmbolnăveşte cineva, îl trecem cu căruţa peste apă la salvare. Noi suntem buni doar la votare! Pod vrem, nu altceva, că în rest satul este foarte frumos”, a spus Iancu Ciungăl, 74 de ani, din Băseşti.

Un alt sătean spune că, de multe ori, în situaţiile de urgenţă primesc reproşuri că nu au cale de acces tocmai de la cei care ar trebui să-i ajute.  ,,Zilele trecute am săpat în grădină şi am găsit o grenadă veche. Am sunat la 112 şi am chemat pompierii. Când au venit să o ridice şi au văzut că n-avem pod m-au certat că au fost nevoiţi să vină pe jos”, a spus Viorel Ureche, 40 de ani. Sorin Ciucla este patron în Băseşti.

„Cei de la primăria Ilovăţ spun că podul ar deservi un sat care ţine de Bâlvăneşti. Cei de la Bâlvăneşti spun că terenul ţine de comuna Ilovăţ. Să ştiţi că Băseşti vine de la un anume Băsescu. Dar nu ştiu dacă domnul preşedinte ştie că satul Băseşti e cel mai nenorocit din Mehedinţi”, a spus bărbatul.

Primarii ridică din umeri

Primarul din Bâlvăneşti, Anghel Gâdea, susţine că prin acea zonă el nu poate face un pod întrucât e teritoriul comunei Ilovăţ. Are în plan să facă un pod pentru sătenii din Băseşti în altă parte. Dar n-are fonduri oricum. Vicele din comuna Ilovăţ, Dumitru Modoacă e pragmatic.

“Noi la Budăneşti mai avem dincolo de râu câteva familii. Nu ne convine să facem investiţia”, a spus el. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite