Băsescu vrea o singură lege pentru ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a cerut ieri Guvernului şi partidelor din Coaliţie să repare cât mai rapid legea Agenţiei Naţionale de Integritate şi să insiste în dezbaterile parlamentare ca funcţionarea instituţiei să fie reglementată printr-un singur act normativ.

„Sunt vreo trei-patru legi care concură la activitatea ANI.. V-aş propune să aveţi în vedere cu ocazia întoarcerii la Parlament a legii să se facă o singura lege", a declarat şeful statului, prezent ieri la şedinţa de Guvern. Băsescu a apreciat că Raportul pe justiţie prezentat marţi de Comisia Europeană, în care este criticată situaţia actuală a ANI, este acceptat de România doar din punct de vedere tehnic, nu şi din perspectiva afirmaţiilor politice.

Legea de funcţionare a ANI, declarată neconstituţională la începutul acestei săptămâni, în urma unei sesizări făcute chiar de şeful statului, ar putea fi modificată de Parlament în luna august. „Eu am trimis către Parlament solicitarea de convocare în sesiune extraordinară. Probabil, Parlamentul se va reuni undeva la mijlocul lunii august, ceea ce e foarte bine, pentru ca au timp comisiile să lucreze", a mai spus Băsescu.

În solicitarea trimisă Parlamentului, Băsescu cere şi analizarea, în cadrul sesiunii extraordinare, a încă două proiecte de lege - cel pentru modificarea legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale astfel încât, pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate, judecarea cauzei să nu se mai suspende şi un act normativ privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.

Prezent în şedinţa de guvern la invitaţia premierului Emil Boc, Băsescu a precizat că îşi va exprima opinia şi cu privire la restructurarea sectorului public şi absorbţia fondurilor europene.

CCR invocă probleme de exprimare

Potrivit motivării Curţii Constituţionale, publicată ieri, Legea ANI, în ultima formă adoptată de Parlament,  nu respectă normele de tehnică legislativă, dar nici normele menite să asigure conţinutul, forma juridică, limbajul şi stilul actului normativ. Judecătorii Curţii susţin în document că textul legislativ trebuie să fie formulat clar, fluent şi inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce şi că forma şi estetica exprimării nu trebuie să prejudicieze stilul juridic, precizia şi claritatea dispoziţiilor.

Raportul Comisiei Europene critică amendamentele aduse legii în Senat. Actul normativ a fost modificat la propunerea parlamentarului UDMR Gyorgy Frunda, astfel încât au fost desfiinţate comisiile de cercetare a averilor, care puteau propune instanţei confiscarea părţii nejustificate a averii.

Alte modificări se referă la declaraţiile de avere, care ar urma să aibă două forme: una confidenţială şi una publică, excesiv de vagă. Tot la propunerea lui Frunda a fost diminuat de la trei ani la un an termenul în interiorul căruia ANI poate efectua verificări asupra averilor persoanelor care şi-au finalizat mandatul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite