Băsescu vrea bani cu dobândă sub 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a declarat, joi, la postul public de televiziune că România va trebui să împrumute, în jurul datei de 25 noiembrie, un miliard de euro de pe piaţă. Traian Băsescu a spus că dacă la această sumă statul va obţine o dobândă mai mică de 5% înseamnă că România a redevenit credibilă.

Ziarul „Adevărul" anunţa, în urmă cu două săptămâni, că statul trebuie să ramburseze un împrumut de 1,42 miliarde de euro, scadent la 29 noiembrie.

Mai citeşte şi:

Băsescu, către miniştri: "Mă aşteptam să ieşiţi mai boţiţi, dar văd că sunteţi încă aici"/ Boc: "Vedem la anul"

Imediat după declaraţia preşedintelui, Ministerul Finanţelor Publice a transmis că va scoate la vânzare, joia viitoare, pe piaţa internă titluri de stat de un miliard de euro, cu scadenţa la trei ani şi o rată a cuponului de 4,5% pe an.

Banii vor fi destinaţi rostogolirii creditului scadent la 29 noiembrie, la care se vor adăuga alte 420 de milioane de euro din rezerva constituită de Finanţe de la începutul anului. Asta dacă reprezentanţii Trezoreriei nu vor decide în timpul licitaţiei, în funcţie de oferta de subscriere, să atragă mai mulţi bani.

Finanţarea datoriei ar putea fi amânată

Creditul iniţial a fost obţinut la o dobândă de 4,25% pe an, ceea ce face ca aşteptările pentru dobânda de refinanţare să se plaseze - aşa cum spunea şeful statului - sub 5%. Însă în „calculele" bancherilor intră mai multe variabile, precum prima de risc, dar şi contextul economic.

Băsescu a legat succesul emisiunii de recâştigarea credibilităţii economiei în faţa investitorilor. Însă trebuie amintit că România dă marele examen atunci când se împrumută pe piaţa externă, iar programul de finanţare a datoriei de pe pieţele internaţionale va fi amânat, cel mai probabil, pentru 2011.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite