Legăturile dintre Bãsescu şi Vîntu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns subiect al declaraţiilor acide ale preşedintelui Traian Băsescu abia începând din anul 2007. Până atunci, şeful statului sancţionase de numeroase ori miliardarii controversaţi şi lansase deja etichete care au făcut carieră, precum “băieţi deştepţi” sau “moguli”, dar nimic deosebit despre SOV.

2004: pactul din parcarea Tâncăbeşti

În campania electorală de astă iarnă, Vîntu a spulberat misterul: Bãsescu i-ar fi cerut ajutorul în alegerile pentru preşedinţie din 2004. Cei doi s-ar fi întâlnit şi ar fi discutat noaptea, într-o parcare din Tâncăbeşti.

Editorialiştii Adevărul comentează:

Grigore Carianu
Ziua în care Vîntu şi-a umilit ziariştii

image

Eugen Chelemen
Câinii din luptele lui Băsescu

image

Realitatea Tv, care pe atunci nu era oficial proprietatea omului de afaceri, a fost una dintre puţinele instituţii de presă şi singura televiziune care l-a susţinut pe Bãsescu împotriva lui Adrian Năstase, în toamna lui 2004.

Primele referiri la Vîntu apar abia în 2007, când Parlamentul a încercat suspendarea preşedintelui. Atunci, Băsescu îl includea şi pe patronul Realităţii în rândul “mogulilor de presã” care-şi foloseau trusturile în bătălia politică.

A urmat o scurtã perioadã de armistiţiu, dupã cum povestea săptămâna trecută, în instanţă, Vîntu. Potrivit acestuia, Băsescu i-ar fi cerut atunci ajutorul mediatic, pentru a contracara  încercarea PSD şi PNL de a-l alunga de la Cotroceni. Poate de aceea, Băsescu nu-l includea încă în rândul oligarhilor, ca pe Dinu Patriciu sau pe Dan Voiculescu, întrucât “nu deţinea şi putere politică”.

2008: SOV, stăpân de tonomate

Primele referiri dure la adresa lui Vîntu apar în 2008, când şeful statului lanseazã o nouă etichetă: “tonomatele”. Atunci, Bãsescu îl include pe Vîntu în rândul mogulilor stãpâni de tonomate: “Mogulii, stăpânii acestor tonomate, cărora le bagi pacheţelul cu euro la începutul lunii, vor să dobândească controlul pe instituţiile politice ale statului, vor un preşedinte care să nu aibă curajul, să nu le spună nimic, să stea liniştit”.

2009: Vîntu speră ca accesele de furie ale lui Băsescu să treacă

Un an mai târziu, în 2009, SOV deschide seria replicilor, spunând că "Băsescu are tot mai des accese de furie împotriva sa, a presei, în general”. "Sper să îi treacă, până la urmă", completa omul de afaceri.

Războiul declaraţiilor se intensifică şi preşedintele îi acuză pe Dan Voiculescu şi Vîntu că “au făcut presiuni pentru a opri funcţionarea statului”.

Atac la afacerile lui SOV

În iunie acelaşi an, Băsescu începe să dezvăluie afacerile necurate ale milionarului: “În ultimii cinci ani au fost cam ghinionişti. Sigur, domnul Vîntu, pe ultima sută a guvernării Tăriceanu, a reuşit să tragă un tun, de vreo 60 de milioane de euro, dar să sperăm că instituţiile statului vor recupera aceşti bani, o rambursare ilegală de TVA". Chestiunea se va transforma în dosar de cercetare pentru autorităţile statului.

SOV îl dă în judecată pe Băsescu

Declaraţiile şefului statului lovesc în afacerile lui SOV, aşa încât, în vara lui 2009, acesta îl dă în judecată pe Traian Băsescu din cauza afirmaţilor legate de rambursările de TVA. Îi cere preşedintelui daune de un milion de euro.

În octombrie, preşedintele se foloseşte de o campanie a Realităţii TV pentru a le reaminti românilor de implicarea lui încazul FNI: “O campanie a trustului Realitatea vorbeşte tocmai despre respect. Cum i-o fi lui Sorin Ovidiu Vîntu să se ducă la păgubiţii FNI să le spună că el vrea respect… De unde vrei, măi Vîntule, respect?"

Vîntu devine subiect preferat în campania din 2009

Băsescu îşi depune candidatura prentru un nou mandat şi lansează ideea principală pe care-şi va construi campania: independenţa sa faţă de moguli. Spre sfârşitul campaniei îi va da lovitura de graţie lui Mircea Geoană exact pe acest subiect.

"Ştiu cum se influenţează oamenii politic de către oameni de afaceri de gen Vîntu, Voiculescu sau Patriciu. Dar am rezistat timp de cinci ani să nu fac compromisuri cu aceşti oameni, cu aceste interese ", a spus Băsescu.

Tot atunci, preşedintele spune că nu vrea liniştea pe care o propun  Iliescu, Vanghelie, Vîntu, Patriciu sau Voiculescu. Aceştia au nevoie de linişte pentru că "trebuie continuat modul în care ei au devenit proprietari pe timpul lui Ion Iliescu", declara Băsescu în octombrie 2009.

Din acel moment, preşedintele acuză în fiecare discurs electoral relaţia prea apropiată dintre Mircea Geoană şi Vîntu. Geoană, spunea Băsescu în noiembrie 2009,  nu i-a răspuns la telefon şefului statului fiindcă era pe fir cu SOV: “Întrebaţi-l pe Mircea Geoană de câte ori a fost chemat ca lacheul în Delta Dunării de Sorin Ovidiu Vîntu să primească instrucţiuni în această vară.. Ce ziceţi dacă te sună preşedintele României pe tine, preşedintele Senatului, şi nu îi răspunzi pentru că discuţi cu Vîntu? Nu că nu îi răspunzi 30 de minute, ci nu îi răspunzi două ore preşedintelui României", spunea Băsescu.

Puţin mai târziu, Vîntu confirma la Realitatea TV că s-a întâlnit cu Mircea Geoană, în Delta Dunării, însă preşedintele nu l-a putut contacta pe Geoană, probabil, din cauza "vreunui bruiaj pe fir", făcând o trimitere ironică la interceptări.

Decembrie 2009: Apare “factorul” Nicolae Popa

3 decembrie 2009 a fost o zi decisivă în lupta electorală. Dimineaţa, ziarul “Caţavencu” a publicat o fotografie cu Mircea Geoană vizitându-l, cu o zi înainte, pe Vîntu, în vila din Starda Paris. Tocmai se aflase că Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în cazul FNI, fusese arestat în Indonezia.

Are loc celebra confruntare televizată dintre Geoană şi Băsescu, în care preşedintele în funcţie îl zdrobeşte cu întrebarea retorică: "Azi noapte nu v-a plăcut, azi noapte când Vîntu a aflat că a fost arestat domnul Popa Nicolae şi v-a chemat de urgenţă, nu v-a plăcut?", a întrebat Băsescu, referindu-se la vizita făcută în Strada Paris.

Martie 2010: “Întăriţi-vă statul!”

Pe măsură ce înaintează demersurile de extrădare a lui Nicolae Popa, Vîntu îşi pierde cumpătul. În august, cu puţin înainte ca preşedintele Indoneziei să semneze trimiterea  lui Popa în România, declaraţiile dure se precipită de ambele părţi.

Într-o emisiune a Realităţii TV, Sorin Ovidiu Vîntu răspunde la observaţia jurnalistului Cătălin Tolontan, potrivit căruia “avem un stat slab şi nişte moguli puternici”: “Întăriţi-vă statul!”

Băsescu nu va pierde ocazia să-l atace din nou: “Am fost şocat când am văzut zilele trecute un mogul, într-o emisiune în care voia să arate cum e el Dumnezeul patriei. Păi cum, domnule mogul, să se apere statul de tine?! Cel puţin cât eu voi fi preşedinte, nu se va întâmpla acest lucru, să aibă un stat supus lui. A avut perioada în care statul i-a fost supus, s-a îmbogăţit, gata!"

August 2010: “Izolaţi-l pe Băsescu!”

Într-un interviu acordat ziarului Bursa, Vîntu declară:  “Omul este mărunt. Funcţia lui este importantă, dar omul este mic. Deşi unora poate că le creează o altă impresie, Băsescu este o mediocritate. O mediocritate nervoasă(...)Acest om este un rău care trebuie izolat pe scena politică românească. Izolaţi-l pe Băsescu, domnilor!”

9 septembrie 2010: Vîntu, arestat

Procurorii îl reţin pentru 24 d eore pe Sorin Ovdiu Vîntu, pentru că l-ar fi favorizat pe infractorul Nicolae Popa. Cuvintele rostite de SOV la urcarea în dubă îi sunt dedicate preşedintelui: "Îmi doresc foarte mult ca atunci când Traian Băsescu va piede, în sfârşit, o bătălie, să îl văd în locul meu!”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite