Orgoliu prezidenţial după protestele poliţiştilor: Băsescu a renunţat la poliţiştii de la circulaţie pentru coloanele prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a renunţat, de vineri ora 17:00, la serviciile Poliţiei Rutiere pentru coloanele prezidenţiale. Şeful statului a luat această decizie după protestul poliţiştilor de ieri. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan.

Potrivit unor surse oficiale, preşedintele ar fi hotărât să renunţe la serviciile poliţiei rutiere deoarece ar fi constatat că la marş ar fi participat angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Mai citeşte şi:

Claudiu Săftoiu despre decizia preşedintelui: Suntem în faţa unui act fără precedent al unui şef de stat, la nivel mondial

image

Comentariile Corinei Dragotescu:

Javră ordinară

Băsescu trage şi poliţia pe dreapta

UPDATE 21.00 Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a fost informat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor despre faptul că structurile Poliţiei Naţionale nu vor mai face parte din dispozitivul de protecţie a preşedintelui României, a anunţat Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul instituţiei, prin intermediul unui comunicat.

UPDATE 20.35 SPP va asigura în continuare paza preşedintelui, conform legii, dar nu va prelua şi sarcinile MAI, a precizat, sâmbătă, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al SPP Bogdan Onea.

"SPP îşi va respecta atribuţiile în ceea ce priveşte protecţia şefului statului, conform legii, însă în nici un caz nu va prelua alte atribuţii", a declarat Onea, referindu-se la decizia şefului statului de a renunţa la serviciile din subordinea MAI implicate în măsurile privind securitatea sa.

UPDATE 20.25 Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat că Poliţia Capitalei nu a fost înştiinţată despre decizia preşedintelui Traian Băsescu de a renunţa la serviciile Ministerului Administraţiei şi Internelor, însă dacă este cazul, poliţiştii care îl însoţesc în coloana oficială vor fi relocaţi. La serviciul care se ocupă de paza coloanelor oficiale ale preşedintelui, premierului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului sunt angajaţi aproximativ 30 de poliţişti.

UPDATE 20.01 - "Este o măsură luată la nervi", a fost de părere Marius Idiţa, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

UPDATE 19.28 - "Această decizie a Preşedintelui nu face decât să argumenteze faptul că nu ţine cont de nimeni. Dacă a renunţat la poliţie poate că renunţă şi la Administraţia Prezidenţială. Cred că este o decizie la nervi. Ne aşteptam aşa ceva de la el pentru că este scorpion, iar scorpionii sunt răzbunători. Dar noi vom rezista", a declarat Marian Gruia, preşedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), la antena3.

UPDATE 19.14 - "Prin acest gest, preşedintele se situează de partea celor care încalcă legea", a declarat Radu Tudor la antena3.

UPDATE 19.12 - "Tolerarea unui astfel de comportament poate afecta siguranţa naţională", a declarat deputatul PDL Daniel Oajdea

UPDATE 19.08 - "Am fost informaţi de MAI că structurile Poliţiei Naţionale nu vor mai face parte din protecţia Preşedintelui", a declarat Raluca Seuca, purtător de cuvânt al IGPR.

Peste 6.000 de poliţişti au protestat, ieri, în Piaţa Victoriei, 2.000 dintre ei plecând apoi într-un marş neautorizat spre Palatul Cotroceni. Protestatarii au cerut Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu stoparea disponibilizărilor, plata orelor suplimentare şi deblocarea finanţării sistemului.

Nemulţumiţi că niciun oficial din clădirea Guvernului nu s-a obosit să coboare şi să-i asculte, poliţiştii - prin vocea preşedintelui Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marian Gruia - au cerut ca preşedintele Traian Băsescu să vină în piaţă până la ora 12.00. Sindicaliştii au solicitat televiziunilor să le preia cererea, însă fără efect.

În jurul orei 13.00, poliţiştii au ajuns la intrarea oficială a Palatului Cotroceni, având în faţă cordoane de jandarmi şi echipaje ale SRI. Manifestanţii au început să strige "Ieşi afară javră ordinară" şi au aruncat cu sticle, caschete şi lumânări.

Unii dintre protestatari l-au invitat în mijlocul lor pe preşedintele Traian Băsescu pentru a face "o baie de mulţime". Manifestanţii au adus cu ei mai multe cruci pe care le-au inscripţionat cu „siguranţa cetăţeanului" sau „demnitatea poliţistului".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, la Bistriţa, că vor urma disponibilizări în structurile MAI, dar fără a afecta ordinea publică. Ministrul de Interne a mai spus că ştie foarte bine că în România este o modă „să mergi la şef", referindu-se la faptul că poliţiştii vor să stea de vorbă cu Traian Băsescu. Blaga a adăugat că, în acest caz, nu este vorba despre o problemă a preşedintelui, ci a Guvernului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite