Băsescu a propus Coaliţiei ca toţi pensionarii să plătească CAS. După o serie de discuţii preşedintele a făcut un compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi Coaliţia de guvernământ au discutat, luni dimineaţa, despre posibilitatea ca pensionarii să plătească şi ei contribuţii la asigurările sociale de sănătate.

Potrivit surselor "Adevărul", şeful statului a propus ca toţi vârstnicii care au pensii sub 1.000 de lei să plătească un CAS de 5,5 la sută. În urma discuţiilor aprinse, liderii partidelor din coaliţie i-au propus preşedintelui un compromis astfel încât doar pensionarii cu venituri de peste 740 de lei să achite astfel de contribuţii.

Sursele citate au mai precizat că există deja un proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care extinde plata contribuţiilor la toate categoriile sociale exceptate până acum de lege.

Preşedintele ar fi propus acest lucru, amintindu-le liderilor coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, pentru că astfel s-ar fi redus deficitul "uriaş" al bugetul asigurărilor sociale, potrivit unor surse participante la discuţii, citate de Gândul.

Varianta agreată în coaliţie este ca pensionarii care primesc peste 740 - 750 de lei lunar să plătescă un CAS (contribuţii la asigurările de sănătate) de 5,5 la sută.

UPDATE Keleman Hunor confirmă propunerea de impozitare a pensiilor mai mari de 740 lei

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a confirmat, luni, faptul că în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare s-a discutat propunerea ca pensiile mai mari de 7.400 de lei să fie impozitate cu 5,5 la sută pentru fondul asigurărilor de sănătate, însă a evitat să precizeze dacă acestă idee a fost lansată de şeful statului, informează Mediafax.

"Există astfel de propuneri, nu numai din partea preşedintelui. Eu cred că orice venit trebuie impozitat şi în ceea ce priveşte Casa de Asigurări de Sănătate avem un deficit de peste un miliard şi e greu de susţinut", a afirmat deputatul UDMR.

Acesta a subliniat că există mai puţin de cinci milioane de persoane care plătesc la Casa de Asigurări, bani din care trebuie să fie susţinuţi 20 de milioane de cetăţeni, ceea ce este  "fizic imposibil". "De aceea trebuie gândită foarte, foarte serios, o alternativă în ceea ce priveşte exceptaţii", a apreciat ministrul.

Kelemen a precizat că UDMR nu va accepta o variantă care să lovescă în "pensionarii, oamenii săraci, pătura socială care nu are venituri substanţiale". "Nu vom accepta o astfel de variantă. Dar nici nu se poate merge pe actualul sistem, când nici cinci milioane de cetăţeni plătesc şi restul aşteaptă să aibă servicii medicale de calitate", a mai spus deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, o propunere de impozitare a pensiilor de peste 7.400 lei a fost discutată şi anul trecut când la guvernare se afla şi PSD, "dar nimeni nu a avut curaj" să facă o iniţiativă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite