Băsescu a descoperit valoarea boicotului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

PDL le-a cerut alegătorilor să nu participe la referendum. Traian Băsescu a adoptat şi el aceeaşi variantă pentru a provoca invalidarea votului.

Democrat-liberalii şi-au oficializat, ieri, strategia de boicotare a referendumului invocând derapajele USL din ultimele două săptămâni, dar şi controversele privind organizarea evenimentului de duminică. Vasile Blaga a anunţat că partidul pe care îl conduce „face un apel la toţi oamenii de bună-credinţă să nu participe la această mascaradă". „Nu vom valida un şir de abuzuri care au început prin schimbarea Avocatului Poporului, a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. În cele din urmă a fost suspendat preşedintele Traian Băsescu", a explicat Vasile Blaga la finalul şedinţei Colegiului Director al partidului.

Vasile Blaga a enumerat şi semnele de întrebare privind organizarea referendumului: voturile de pe listele speciale nu se mai numără separat, desfiinţarea birourilor electorale de circumscripţie ale oraşelor, comunelor şi municipiilor. Decizia PDL fusese anticipată cu o seară înainte de preşedintele Traian Băsescu. El afirmase, la postul B1 TV, că „există riscul" să ceară PDL să „boicoteze total referendumul" , pentru că „sunt foarte multe elemente care arată decizia USL de a frauda referendumul". 

Băsescu a menţionat că în şedinţa Colegiului Director „PDL va lua o decizie ori de boicotare, ori de a cere electoratului lor să nu vină la referendum".  El a fost întrebat dacă poziţia PDL ajunge să fie aceeaşi cu a preşedintelui suspendat, în condiţiile în care şeful statului afirmase, de mai multe ori, că va cere alegătorilor să voteze pe 29 iulie.  „Ştiu, m-am certat cu ei, şi public, şi până la urmă se pare că au dreptate. Era argumentul lui Blaga: Cum vă gândiţi că vor face un referendum cinstit când ei au încălcat atâtea legi ca să ajungă la suspendarea dumneavoastră?", a spus Băsescu.

Explicaţiile lui Blaga

Liderul PDL  are şi el explicaţii privind schimbarea de atitudine a lui Traian Băsescu. Întrebat cum a reuşit să-l convingă pe Traian Băsescu să fie de acord cu neparticiparea la vot la referendum, Blaga a răspuns: „Nu am reuşit să-l conving, nu mi-am propus să-l conving, este decizia Colegiului Director". Blaga a adăugat că, atunci când Traian Băsescu spunea că doreşte ca lumea să participe la vot, nu era luată niciuna dintre măsurile USL criticate de PDL. „Nici pe departe nu credeam că vor fi organizate secţii de votare în restaurante şi hoteluri la munte şi la mare, că nu o să existe o evidenţă clară a celor care votează pe liste suplimentare, că nu o să avem camere de luat vederi şi declaraţii pe propria răspundere", a spus Blaga.

Cum arată calculele pentru referendum

Strategia lui Traian Băsescu şi a PDL este influenţată de sondajele de opinie, potrivit cărora numărul românilor care ar vota pentru demiterea preşedintelui suspendat este mult mai mare decât al celor care ar vota împotrivă. Chiar în varianta cea mai optimistă, invocată de preşedintele Traian Băsescu, în favoare sa ar vota aproximativ 35% din cei care s-ar prezenta la urne. Practic, pentru Traian Băsescu, singura posibilitate de a rămâne preşedinte este legată de invalidarea referendumului.

Scrutinul din 29 iulie va fi validat doar dacă se prezintă la urne jumătate plus unu din numărul total de alegători, adică 9.118.207 din totalul de 18.292.514. Datele alegerilor locale arată că pentru democrat-liberali este relativ simplu, cel puţin potrivit calculelelor hârtiei,  să ajungă sub acest cvorum de prezenţă.

La locale, 9.800.000 de alegători au votat pentru preşedinţii consiliilor judeţene. Dintre aceştia, în jur de 1.800.000 au votat pentru PDL sau pentru alianţele locale formate în jurul acestui partid. Dacă în jur de 50% din cei care au optat pentru democrat-liberali ar absenta la vot, prezenţa ar fi de doar 9.000.000 de alegători, sub cvorumul pentru validarea referendumului.
Calculele pot fi complicate şi de faptul că atitudinea altor partide nu este clară. UDMR, care a obţinut în jur de 500.000 de voturi la alegerile locale, a transmis propriului electorat un mesaj potrivit căruia fiecare este liber să voteze conform propriei conştiinţe. Fără o strategie clară de mobilizare, soarta acestor voturi rămâne neclară.

Calculele USL

De altfel, de efectul mişcării făcute de Traian Băsescu sunt conştienţi şi liderii USL.  Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri,  că, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, între 5 şi 10% din numărul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor. „Aprecierea mea este că vor trebui aduşi în mod suplimentar între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor. Asta înseamnă între 900.000 şi 1,8 milioane de alegători pentru a putea asigura condiţia de cvorum", a spus Tăriceanu. 

1,8 milioane de alegători au votat cu PDL la alegerile locale.

Cronologia declaraţiilor lui Băsescu

11 iulie Sediul de campanie
"Sunt convins că românii nu vor participa la acest mod de a face politică. Le cer celor care mă sprijină victoria la referendum."

14 iulie Cluj
"Eu nu vreau să rămân președintele României la masa verde. Asta merge la Liga lui Mitică. În politică, un președinte are nevoie de legitimitate. De aceea, eu îi chem pe toți românii să vină pe 29 iulie la vot."

18 iulie Grupulpentru Dialog Social
" Opţiunea mea este să îi chem pe români la vot şi cel puţin în momentul de faţă PDL riscă să intre în coliziune cu mine, să ne despărţim, dacă îi îndeamnă pe oameni să nu vină la vot. N-au decât să nu vină ei, eu îi voi chema pe români la vot."

23 iulie interviu „Adevărul"
"Opţiunea mea definitivă este să le cer acelora care vor să apere democraţia să meargă la vot."

23 iulie B1TV
"Există riscul să cer PDL-ului să nu fie reprezentat în secţiile de votare şi să boicoteze total referendumul."

24 iulie ziare.com
"Neprezentarea la vot poate fi mai valoroasă pentru că nu le permite celor care au dat lovitura de stat să își acopere acțiunea prin votul popular. Soluția de securizare a votului este neparticiparea."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite