Băsescu s-a răzgândit: vrea rromi, nu ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri că a recomandat Coaliţiei de guvernare să nu voteze legea propusă de parlamentarul PDL Silviu Prigoană privind schimbarea denumirii de rromi în ţigani. „Nu trebuie să schimbăm legea legată de denumirea de rromi“, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a mai declarat că o schimbarea a denumirii ar fi un gest de laşitate din partea clasei politice. „Este responsabilitatea noastră primă să ne asumăm minorităţile", a mai spus Băsescu. Tot ieri, într-un interviu publicat de „Financial Times", şeful statului a afirmat că nu ar promulga niciodată legea lui Prigoană.

„Cred că este o mare greşeală, nu voi promulga niciodată o astfel de lege", a spus preşedintele. Afirmaţiile lui Băsescu vin la doar trei luni după ce, în cadrul unui interviu la postul public de radio, se declara un mare susţinător al folosirii termenului de ţigani şi afirma că a fost o mare greşeală politică trecerea la „rromi". 

„Politic, în România s-a făcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigani în rromi. (...) A fost decizia noastră politică, nu mai ştiu cine a luat-o, nici n-am dat atenţie atunci, dar ea s-a produs şi în momentul de faţă la ­mulţi dintre cetăţenii europeni există o confuzie, dacă rromii înseamnă românii, toţi 22 de milioane sau e vorba de o etnie", susţinea Băsescu la începutul lui septembrie.

Preşedintele nu dă asigurări

În privinţa situaţiei economice din 2011, şeful statului a precizat că nu poate da asigurări că nu vor mai fi luate măsuri de austeritate, dar a afirmat că, dacă bugetul şi legea salarizării vor fi adoptate, şansele vor fi minime pentru derapaje.

„Nu sunt omul care să poată garanta. Orice buget este o ­estimare", a declarat Băsescu în legătură cu estimările economice. Reducerile din sistemul bugetar vor continua însă şi în 2011, a mai spus preşedintele. El a cerut restructurări în două ministere-cheie, care nu s-au reorganizat încă: Ministerul de Interne şi de Finanţe.

În privinţa noului Cod al Muncii, şeful statului a afirmat că nu se poate continua pe actuala legislaţie, care este mult prea permisivă în privinţa anagajatului şi care încurajează munca la negru. „Când într-o ţară, din 4,5 milioane de oameni, 1,6 milioane lucrează la negru, atunci avem o problemă şi cauza este inflexibilitatea Codului Muncii", a spus Băsescu.

Şeful statului a criticat din nou sistemul de justiţie şi mai ales lipsa de credibilitate a Consiliului Superior al Magistraturii. „Nu există niciun sistem de justiţie din interiorul UE care să fi făcut atâta rău locuitorilor cât a făcut sistemul de justiţie din România românilor", a susţinut preşedintele.

"Nu trebuie să schimbăm legea legată de denumirea de rromi."
Traian Băsescu
preşedinte

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite