Ce va face Băsescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocul de trei partide impune alianţa a două dintre ele împotriva celui de al treilea Românii, după cum îi place preşedintelui Băsescu să spună, au vorbit. Politicienii trebuie acum

Jocul de trei partide impune alianţa a două dintre ele împotriva celui de al treilea

Românii, după cum îi place preşedintelui Băsescu să spună, au vorbit. Politicienii trebuie acum să asculte voinţa electoratului. Votanţii au decis să păstreze în jocul politic trei partide, PSD şi PD-L, aflate practic la egalitate, şi PNL.

Tentativele de schimbare a peisajului venite din partea PIN şi a PNG nu au avut niciun impact. PRM cade sub pragul electoral. UDMR îşi păstrează capitalul votului etnic, dar îşi pierde influenţa de formaţiune care asigură stabilitatea guvernării. În ipoteza în care rezultatele la parlamentare vor fi similare cu localele de pe 1 iunie, oricare dintre partidele mari, PD-L sau PSD, ar putea să obţină o majoritate în alianţă cu PNL.

Aceste rezultate îl obligă la o reevaluare de strategie, în primul rând, pe Traian Băsescu. Preşedintele şi-a construit întregul proiect politic pornind de la ideea că partidul său, PD-L, va dobândi hegemonia în urma alegerilor europene, locale şi parlamentare.

După două etape electorale, realitatea arată altceva. PD a luat 28,81% la europene plus 7,78% de la PD-L-ul lui Stolojan. În total, peste 36 de procente din numărul total de voturi valabil exprimate. La localele de duminică, PD-L a obţinut, după opţiunile la consiliile judeţene, 28%, adică doar scorul PD. De la 36 la sută a pierdut aproximativ 7 procente.

Premierul Tăriceanu nu a ezitat să speculeze politic aceste rezultate. Mesajul este că partidul prezidenţial are şanse mici să guverneze singur. Jocul de trei partide impune alianţa a două dintre ele împotriva celui de al treilea.

PD-L ar fi putut intra în discuţii cu PSD dacă social-democraţii şi-ar fi schimbat liderii în sensul dorit de Băsescu: eliminarea grupărilor Iliescu, Năstase, Mitrea. Nu s-a întâmplat aşa. Geoană nu a reuşit să-şi înlăture adversarii, ba, din contră, aceştia au revenit pe funcţii de forţă în partid.

Mai rămân doar liberalii. Dacă nu vrea să intre în negocieri cu Iliescu, şi nu vrea, Băsescu nu are decât să se reorienteze spre PNL. Nu va fi uşor. Între PNL şi PD (devenit ulterior PD-L) a curs sânge. Dar pragmatismul politic spune că dacă nu reuşeşti să-ţi distrugi adversarul, atunci e cazul să ţi-l faci aliat. Pentru PNL, la fel de adevărat este că ceea ce nu te omoară te întăreşte.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite