Băsescu, repezit de Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, surprinşi într-un  dialog mai puţin cordial
Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, surprinşi într-un dialog mai puţin cordial

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său francez Nicolas Sarkozy au avut ieri un schimb de replici mai puţin amiabil, la Summitul NATO de la Lisabona. Dialogul dintre cei doi şefi de stat a fost surprins de camerele de filmat, imediat după tradiţională poză de grup.

Deşi imaginile arată un Sarkozy grăbit, care îl îndepărtează la un moment dat pe şeful statului român, cei doi înalţi demnitari au negat existenţa unei tensiuni.

În conferinţa de presă susţinută la finalul reuniunii, Traian Băsescu a declarat că a discutat atât cu omologul său francez, cât şi cu premierul italian, Silvio Berlusconi, şi cu alţi lideri europeni despre aderarea României la spaţiul Schengen, însă convorbirile au decurs foarte bine, iar atmosfera a fost una de "încredere deplină".

La rândul său, Nicolas Sarkozy a declarat că nu l-a evitat pe preşedintele român.  "Vă spun că nu am refuzat deloc să-i vorbesc. Eram la fotografia de grup şi după aceea au fost dineuri şi reuniuni şi cred că am vorbit de vreo 15 ori cu preşedintele român, care este un om de mare calitate, pe care îl apreciez foarte mult", a declarat Sarkozy.

El a mai precizat că România şi Bulgaria trebuie ­să-şi rezolve problemele de la frontiere înainte de a intra în spaţiul Schengen. "Poziţia Franţei este că România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen", a adăugat el.

Discuţii cu Obama

Traian Băsescu a declarat că a discutat şi cu preşedintele american Barack Obama despre "probleme de securitate", în contextul în care Summitul NATO a adoptat noul concept strategic, ce include şi crearea sistemului de apărare antirachetă.

"S-a aprobat crearea sistemului NATO antirachetă pentru protejarea tuturor statelor europene. Asta înseamnă că parteneriatului României cu SUA devine parte a noului sistem de apărare antirachetă. Cei care au criticat iniţiativa bilaterală româno-americană pot să înţeleagă acum că România a fost cu un pas înainte", a afirmat Băsescu.

Potrivit secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru prima oară s-a ajuns la un acord de colaborare între Alianţa Nord-Atlantică şi Federaţia Rusă la scutul antirachetă. Traian Băsescu a susţinut că, în cadrul summitului, a făcut un apel ca Rusia să-şi probeze bunele intenţii.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite