Băsescu a felicitat echipa care ne-a adus victoria la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băsescu a felicitat, pe Aeroportul Henri Coandă, la întoarcerea din Ungaria, echipa care a făcut ca România să obţină o victorie astăzi la Haga.

"Îi felicit pe cei care au făcut ca România să câştige. Hotărârea de astăzi este o victorie a dreptului internaţional", a afirmat preşedintele statului, la întoarcerea din Ungaria.

El a spus că România şi Ungaria vor respecta hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a dat câştig de cauză astăzi României în procesul cu Ucraina în ceea ce priveşte delimitarea platoului continental al Mării Negre.Statutul Insulei Şerpilor este al unei stânci din punct de vedere juridic.

Agentul României la CIJ, Bogdan Aurescu, a declarat astăzi, după anunţarea verdictului Curţii de la Haga, că obiectivul echipei române a fost atins, iar România a obţinut aproape 80% din suprafaţa dorită.

România a obţinut astăzi la Haga o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă 79,34% din aria de 12.000 de kilometri pătraţi asupra căreia avea pretenţii.

Băsescu a discutat cu preşedintele Ungariei despre minorităţi şi criza economică

Vă prezentăm principalele aspecte prezentate de preşedintele Traian Băsescu ca urmare a vizitei de 2 zile în Ungaria, la invitaţia preşedintelui ungar, Solyom Laszlo:

- Unul dintre subiectele discutate a fost cel legat de minorităţi. Nu au existat divergenţe pe acest subiect. Concluzia a fost că fiecare ţară şi-a rezolvat problema minorităţilor aşa cum a considerat că sunt realităţile din ţara lui.

- România nu acceptă drepturi colective pentru minorităţi şi nici autonomia teritorială.

- S-a discutat despre proiectul pilot de transferare a poliţiei locale, a şcolilor şi dispensarelor către administraţia locală. Oraşele mari se califică în acest proiect.

- În mod egal, toţi cetăţeni români au nevoie de mai multă autonomie în deciziile care privesc comunitatea.

- A mai fost discutată problematica crizei mondiale şi cum afectează ea cele două state. Investitorii străini care patronează băncile româneşti trebuie să le susţină în continuare cu resursele necesare.

- Statul nu trebuie să se împrumute pentru a substitui obligaţiile pe care băncile mamă le au faţă de filialele de aici.

- Politica UE trebuie să vizeze alocarea de fonduri băncilor care nu sunt în zona euro.

- S-a discutat şi problematica cooperării transfrontaliere.

- În ceea ce priveşte problemele energetice, România susţine crearea gazoductului Nabucco.

- S-a discutat şi despre Republica Moldova. România a încercat să explice Ungariei de ce aceasta ar trebui cuprinsă în grupul ţărilor din Balcanii de Vest în perspectiva aderării la UE.

- Proiectele minoritarilor români din Ungaria vor fi susţinute financiar. "Trebuie să facem un efort crescut pentru românii din Ungaria pentru că procesul de asimilare se desfăşoară destul de rapid. În acest moment, 25% dintre cei 8.000 de români care trăiesc acolo nu mai vorbesc limba română".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite