Băsescu îşi menţine opinia faţă de Regele Mihai: "Un şef de stat nu-şi abandonează poporul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara, la emisiunea "Naşul", referitor la regele MIhai, că un comandant de navă, dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj, "e dezonorat pe toată viaţa lui".

Despre regele Mihai

"Aş vrea să ne înţelegem. Eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, al istoricilor. Unii istorici acceptă şi sunt pozitivi cu toată perioada în care fostul Rege Mihai a domnit, alţii sunt critici. Dar eu am un raport al unei Comisii prezidenţiale care a analizat comunismul. A fost o Comisie de specialişti condusă de Vladimir Tismăneanu, foarte în regulă. Nu am competenţă ca istoric să spun ce a fost bine şi ce a fost foarte rău. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu cred că încă s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada celui de-al Doilea Război Mondial, condiţiile în care a intrat România, unde trebuia să se oprească România, de ce nu s-a oprit la Nistru.

Mai citeşte şi:

Preşedintele Băsescu, cu revista Historia în mână:«Regele Mihai a fost slugă la ruşi» VIDEO

Eu nu sunt nici ziarist, nici istoric, nici lătrău de televiziune, dar am dreptul la o opinie. Meseria mea, dincolo de a conduce vapoare, aceea de a salva oameni pe mare. Un comandant de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează de ce se întâmplă cu echipajul... puneţi-i dumneavoastră eticheta. O să vă mai spun un lucru: un comandant de navă , dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie, niciodată nu va fi pedepsit. Niciodată. Un comandant care face o coliziune cu altă navă, se lovesc două nave, se găseşte vinovatul dar nu-şi va pierde niciodată brevetul, pentru că accidentele pe mare se consideră voia lui Dumnezeu şi nu se judecă comandantul pentru accidentele pe mare decât dacă sunt băuţi sau nava nu este cu toate actele în regulă şi comandantul a plecat cu ele. Dar în meseria asta într-o singură situaţie îţi pierzi brevetul: dacă îţi părăseşti echipajul. Un şef de stat, un comandant de navă, sunt meserii în care nu se abandonează echipajul.

"La nave, comandantul, dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj, îşi pierde brevetul dar e şi dezonorat pe toată viaţa lui". Şeful statului a spus că a trăit un astfel de moment în care a fost necesară abandonarea navei, pe petrolierul Argeş, la Rouen: "A fost abandon şi am făcut ceea ce trebuia să fac. A fost abandon în două etape: întâi pentru cei care aveau copii acasă şi pe urmă abandonul total, cu tot echipajul, care nu s-a produs. Dar l-am ordonat. Pe urmă, am rămas şi am stins nava. Eu am avut echipaje de 42 de oameni. Nu l-am abandonat niciodată".

"Fiecare şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură, rămâne cu ea. Eu nu pot... probabil sunt deformat profesional. Profesia mea mă obligă să gândesc aşa şi asta e".

Întrebat dacă nu regretă termenii duri folosiţi la adresa Regelui Mihai, cum ar fi cel de "slugă", preşedintele a conchis: "Nu am ce să retractez, dar v-am dat explicaţia.... Aşa m-am format".

Despre mareşalul Ion Antonescu

"Eu pe Antonescu îl acuz, fără menajamente, pentru Holocaust! Nu am nici urmă de ezitare pentru că uitaţi-vă ce se întâmplă acum în lume, în lumea arabă, ce s-a întâmplat şi în România: şefi de stat au ordonat să se tragă în propriul popor. Acestea sunt lucruri intolerabile. Când Antonescu a trecut Prutul, dacă se oprea la Nistru, era perfect. Dar implicarea lui în deportarea evreilor şi ţiganilor, pe alţii i-a trimis la Auschwitz - sigur, Majestatea Sa n-a văzut, dar... nu e de tolerat uciderea oamenilor pe criterii rasiale. Nu e de tolerat: ucidere, deportare, separare. Suntem toţi lăsaţi de Dumnezeu să trăim pe pământul ăsta atât cât putem trăi. Deci această parte n-are nicio scuză din punctul meu de vedere".

Despre viitorul preşedinte al României

Eu cred că preşedintele României va fi un om care nu este acum în prima linie. Am în cap o listă. Este clar că după Ion Iliescu, Emil Constantinescu, după mine, românii vor vrea un alt tip de preşedinte. Nu vor mai vrea nici un preşedinte jucător, nici unul tolerant, ci altceva. O femeie nu cred că ar avea şanse acum. Poporul va vrea un om de cultură, care să dea şi impresia că este deschis la minte.

Despre criza economică

"Germania stă bine şi nu va sta rău niciodată. Are un cult al muncii şi al performanţei. Va fi greu să ajungem ca Germania în următorii 20 de ani".

"Noi am avut un mare rateu anul trecut şi s-au supărat pensionarii pe mine atunci. N-ar fi trebuit să mărim TVA. Dacă un pensionar îşi face socoteala TVA şi inflaţia le-a luat mai mult decât dacă tăiam 10% din pensii. Mie îmi pare rău că s-a întâmplat asta. Au trădat toţi. A fost laşitatea politicienilor din coaliţie. Mai vedeţi câte unul vocali, chiar din partidul de guvernământ, care mai dă lecţii Guvernului. Ar trebui să spună, noi am fost cei care am generat inflaţie"

"Politicienii trebuie să-şi asume câteodată lucruri grele. Criza economică este al doilea caz de mare dificultate pentru o naţiune, după război"

"Dacă ne uitam la sondaje şi nu reduceam salariile anul trecut, anul ăsta ce făceam? Nu ajungeam atât de rău ca Grecia, am fi avut soluţii - să împrumutăm mai mult. Putea să dea orice televiziune din gură. Dar la anul ar fi trebuit să începem să-i dăm înapoi. Dacă era un partid de stânga ar fi început să dea acum creşteri de 15% dar la toamnă nu ar fi avut de unde să-i dea înapoi".

Despre justiţie

"Justiţia a făcut mai mult rău României decât politicienii sau cei care cerşesc pe la Roma. Nu s-a făcut o curăţare a justiţiei în România. Au rămas mulţi judecători care nu au nicio legătură cu democraţia".

Despre UDMR

"Nu consider că un partid care reprezintă o minoritate ar trebui să blocheze o iniţiativă pentru binele majorităţii, din interese etnice. Eu am luat lovitura deciziilor UDMR în piept dar am timp să reflectez toată vara care este soluţia pentru că nu este corect".

Despre modificarea Constituţiei

"Sunt de părere că ar trebui să revenim la mandatul preşedintelui de 4 ani. Mandatul Parlamentului se termină acum pe când al meu este în prima jumătate. Dacă se revizuieşte Constituţia renunţ la cât este nevoie din mandat pentru a se suprapune cu cel al Parlamentului. Vom avea perioade în care avem în fiecare an alegeri după sistemul actual. Nu sunt Iliescu să fie vreun truc cu renunţarea la 2 ani din mandat pentru a candida din nou".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite