Băsescu trimite coaliţia pro-Iohannis la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia PSD-PNL-UDMR-minorităţi de susţinere a lui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier nu a fost recunoscută de şeful statului, chiar dacă a fost votată ieri de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu  şi-a menţinut opţiunea Lucian Croitoru-premier şi a recomandat noii coaliţii să se înregistreze la tribunal ca alianţă şi apoi să revină la Cotroceni pentru consultări, după alegerile din 2012.

În ciuda eforturilor opoziţiei, premierul desemnat, Lucian Croitoru, şi-a continuat ieri demersurile de formare a Guvernului. Potrivit unor surse politice, Croitoru ar putea înainta Parlamentului, mâine sau luni, lista miniştrilor din cabinetul său.

Formula ar putea avea doar 14 ministere, spre deosebire de 19 câte sunt în prezent. Potrivit aceloraşi surse, Croitoru ar opta pentru miniştri tehnocraţi, susţinuţi de PDL, pentru ca opoziţia să aibă cât mai puţine motive să respingă în Parlament formula guvernamentală propusă.

Pe de altă parte, Parlamentul a dat aviz negativ scrisorii preşedintelui Băsescu privind convocarea unui referendum naţional, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, pe tema Parlamentului unicameral. Băsescu a declarat însă că referendumul va avea loc, urmând să fie declanşat printr-o hotărâre de Guvern, şi nu printr-o ordonanţă, act pe care un Executiv demis nu îl poate emite.

„Categoric va fi referendum, cu toată opoziţia majorităţii parlamentare. Pentru aceasta trebuie doar hotărâri de Guvern, pe care Executivul are dreptul să le emită. Nu este nevoie de o ordonanţă de urgenţă”, a arătat Băsescu.

Onţanu îl sprijină pe Băsescu

Exemplul lui Constantin Simirad şi al lui Constantin Conţac, care au trecut în tabăra lui Traian Băsescu, a fost urmat ieri şi de alt membru important al PSD - primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu. Acesta a fost exclus ieri-seară din PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite